Voorwoord

We hebben een oud plan uit de kast gehaald voor 2018. Het is onze bedoeling om de eerste buitenlandse fietstocht die we gemaakt hebben nog een keer te fietsen. Dit was de Internationale Hanzesteden fietsroute. Doordat we geen up to date kaartmateriaal hadden en te weinig ervaring met het voorbereiden liep dit tijdens de tocht anders, niet fout, maar anders.

We willen deze tocht alsnog een keer fietsen en trekken er nu voldoende tijd voor uit en met de ervaring van al de jaren dat we lange tochten fietsen moet het nu geen probleem opleveren. Het vertrekpunt wordt weer vanuit huis. Eerst de voorbereidingen maken deze winter en dan weer op weg met onze tandem.

De voorbereiding

Het moment dat we bezig waren met de voorbereidingen, dus eigenlijk betekend dit dat we ons aan het inlezen zijn met de informatie die op het internet beschikbaar is. Werd ons al duidelijk dat een flink gedeelte van de route uit het derde boekje nog steeds slecht begaanbaar lijkt te zijn met de fiets.

Daar we geen zin in gedoe hebben passen we de route aan. We slaan het derde boekje van deze route over en maken de aansluiting van het eerste naar het derde boekje via de route langs de Elbe.

We starten weer van huis en fietsen dus op deze manier een ronde. Een groot gedeelte wordt dus de Internationale Hanze route die we koppelen via de Elbe.

We hebben de nieuwste versie van de Hanzefietsroute deel 1 (van Zaltbommel naar Lübeck), deel 2 (van Brandenburg naar Zaltbommel) en het Bikeline boekje Elbe radweg deel 2 aangeschaft. Bij controle van onze oude uitgaven bleek dat we redelijk wat veranderd is. Dit geld zeker ook voor de beschikbare campings onderweg.

De reis

IMG_0367

Diegene die ons blog hebben gevolgd weten het al, de reis is weer anders verlopen dan de oorspronkelijke planning. Dit had te onder andere te maken met de verwachte weersomstandigheden in de bergen.

Het mooie van een fietsvakantie is dat niets hoeft en je ter plaatse je route naar jou behoefte aan kunt passen.

De tandem staat gepakt. Morgen de laatste spullen in de tassen pakken.

Maar eerst nog een Belgische rijsttafel, dan een rustige avond en goede nachtrust. De weersverwachting ziet er goed uit. Zeker in het gebied waar wij naartoe willen fietsen blijft het voorlopig nog hoog zomer.

De enige spelbreker op dit moment is mijn eigen conditie, ik heb een kort maar hevig buikgriepje te pakken. Het eten blijft binnen, dus starten we zoals gepland. Achteraf hadden we misschien nog een dag moeten wachten, maar dat is achteraf.

De start.

Na een onrustige nacht met mijn vervelend buikloop probleempje zijn we toch volgens planning vertrokken uit Bolsward. We volgen min of meer de aangegeven route uit het eerste deel van de Internationale Hanzen steden fiets route. Nu is logischer wijs het begin voor ons bekend.

01

Bij Bakkeveen krijgen we de eerste onverharde weg voor de wielen en met het grind verdwijnt ook mijn kracht om nog goed te kunnen fietsen. Het eten valt mij zwaar en ligt als een blok in mijn maag. Gelukkig zitten we op de tandem en kan ik wat profiteren van Annie.

Het blijft niet bij deze ene onverharde weg, we krijgen al snel meer wegen met een sterk mountainbike gehalte. In de buurt van Wijnjewoude wordt het gravel vervangen door een heuse zandweg. Gelukkig is het droog en redelijk begaanbaar, maar het haalt de snelheid goed naar beneden.

De route is goed te volgen met het boekje op de stuurtas, er staan geen bordjes zoals bij andere lange fietsroutes. Voor Roden komen we een optocht tegen van oude tracktoren die onze weg meerder keren kruisen. Wel een mooi gezicht, zeker met de trotse eigenaren aan het stuur. We komen uit eindelijk op de camping "Ot en Sien" in Roden na 85 stevige kilometers.

Het zomer griepje heeft mij toch nog behoorlijk in de macht, ik ben leeg, maar kan gelukkig goed eten. Na een lange nachtrust gaat het al beter en we besluiten om de tocht naar Bourtange in tweeën te delen, zodat ik wat herstel tijd krijg. Een dag van 55 km. en een dag van 44 km.

Het weer is goed, maar een stuk frisser dan we hadden verwacht. Het doel vandaag is Gasselte. De tocht naar Gasselte is mooi met veel onverharde fietspaden door moeras gebieden en door de bossen. Bij Anloo komen we langs een hunebed wat er keurig bij ligt. Geen rotzooi en graffiti. Ondanks het hoge mountainbike gehalte van de route hebben we lekker gefietst. In Gasselte vinden we een mooie rustige mini camping waar we zelfs binnen kunnen zitten. En daar het aan het eind van de middag nogal fris wordt maken we daar dan ook dapper gebruik van.

03
04

Vandaag één van de kortste fietsroutes deze vakantie. We gaan naar Bourtange. Dit vesting stadje staat al heel lang op onze verlanglijst, maar tot nu toe is het er niet van gekomen om het te bezoeken. We gaan naar de camping die tegen het stadje aan ligt. Ook de route van vandaag kenmerkt zich door mooie (Zand en gravel) paden in de natuurlijke omgeving. De zon laat zicht goed zien vandaag en het is warm. Achteraf zal het een hele lange warme zomer worden dit jaar.

We zijn vroeg op de camping en hebben de middag ingerekend voor een cultureel uitstapje naar de oude vesting.

Het vesting stadje Bourtange is wel mooi, net een mini openlucht museum. We hadden het groter verwacht. Wat wel vervelend is en ons tegenstaat is dat je overal entree voor moet betalen. Het maakt niet uit of het de kerk of één van de huisjes is.

De vesting is prachtig gerestaureerd dat moet gezegd worden. Als je in de buurt bent is het zeker de moeite van een bezoek waard, maar ik zou er niet een lange reis voor maken.

We hebben nu totaal 171 km. afgelegd. De kop is er af en we zitten weer helemaal in de kampeer routine.

Mooi weer, oosten wind.

Zoals de tittel al aangeeft hebben we mooi weer en betekend dat de wind uit het oosten komt en laat dat nu net de richting zijn waar wij heengaan. De wind is niet hard, maar wel strak tegen.

Vanaf Bourtange zit je vrijwel direct in Duitsland. Dit manifesteert zich direct in verplichte fietspaden in de bebouwde kom, maakt niet uit of het een groot dorp is of een paar huizen. Je zal op de stoep fietsen.

Het eerste gedeelte is nog vlak, maar halverwege wordt het stiekem vals plat. Eerst denk je wat fietst het beroert en dan gaat het je toch dagen. De weg loopt stiekem omhoog en dit duurt tot nog wel even. Wat ze hier vlak vinden is bij ons overigens sterk glooiend tot heuvel achtig. Uit eindelijk fietsen we bijna negentig km. waarvan ruim 30% onverhard. Met mijn nog niet helemaal in topvorm verkerende conditie een hele kluif. En ik zal hier de komende dagen nog goed last van krijgen.

06

We stoppen in Thülsfelde waar we de tent opzetten op een erg goedkope camping. Nu is het een kwestie van goed eten en rusten.

Vandaag een ontspannen tocht van bijna vijftig km. naar Dötlingen gefietst. De route vav vandaag bevat minder zandpaden en gaat gelukkig meer over asfalt wegen. Het gebied is afwisselt en mooi. We hebben besloten om een korte route te fietsen omdat er anders voor Bremen geen campings meer zijn. Dus zijn vroeg op de camping en hebben tijd voor de was!

Morgen naar Bremen, dat is zo 65 km. Tussen deze camping en Bremen zijn er geen campings meer. Dus morgen weer een korte fietsdag met tijd om Bremen te bekijken.

Bremen, ons eerste doel.

08

Na een goed ontbijt gaan we voor de volgende etappe. Het is een gebied waar we doorheen fietsen is van oudsher een landbouw gebied met oude karakteristieke boerderijen. Veel heuvels en de aangegeven route heeft weer extreem weinig asfalt.

De eerste veertig kilometer is voor ruim de helft onverhard. Het wordt nu wel weer vlakker en dat is dan weer een kleine opsteker. Maar voor het vlak wordt krijgen we eerst nog een laatste klimmetje, 10% met zand en keien. Tot één fietslengte na (tandem met kar) hebben we de top gehaald. Dus een piep klein deukje in ons ego wat we hebben moeten lopen.

Het laatste stuk is tegen de oosten wind in maar wel vlak via kaarsrechte wegen rechtstreeks naar de Elbe. Als we de dijk langs de Elbe beklommen hebben gaat de weg nog ongeveer acht kilometer langs de Elbe voordat je naar het centrum van Bremen fietst.

We komen eerst langs de toeristische oude haven en dan gaan we het centrum in. Het oude centrum is niet heel erg groot en na een uurtje hebben wij het wel gezien. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat we onze fietst niet onbeheerd willen laten staan. Als je vrij in je bewegingen bent zal je ongetwijfeld de gelegenheid ten baat nemen om wat van de oude gebouwen van binnen te bekijken.

Het marktplein is overigens een erg gezellig plek om wat te drinken en uit te rusten.

De camping is asociaal duur. Dit wisten we wel, maar het valt toch tegen. Het trekkersveld is een knolleveld met een kolonie mollen die er geen moeite mee hebben om onder je tent ook nog een paar bulten te maken.

Maar niet getreurd morgen gaan we weer vrolijk verder.

09

We hebben de Elbe gezien, maar ook weer verlaten.

12

Na Bremen fietsten we eerst door een vlak landschap. Dit werd na een tijdje glooiend tot heuvelachtig. Met veel klimmen, maar vrijwel geen afdalingen.

De beoogde camping in Deinsted was mooier, goedkoper en gezelliger dan de camping in Bremen. Maar!!! De jeugd heeft hier op zaterdag een feestje tot vroeg in de morgen. Dus onze nachtrust was maar van korte duur. Al moeten we er wel bij zeggen. Einde feestje is hier ook einde feestje en geen gelal meer op de camping.

De volgende dag ging het fietsen formidabel. We zaten aan de goede kant van de heuvel. En hadden nu een lange afdaling. Wat ons wel wat zorgen baarde wad de donkere lucht en het gerommel in de verte.

Na Veertig km begon het dan ook te regen en niet een klein beetje. Wij arriveerden net in Stade en moesten noodgedwongen aan de koffie en met erg langzame taart om zolang mogelijk droog te kunnen zitten.

Dit mocht niet baten, maar uit eindelijk hebben we maar twee uur in de regen gefietst. De route gaat nu slingerend weer terug naar de Elbe, het wordt ons ook al snel duidelijk waarom we deze slinger in de route fietsen. Er volgt een heuse klim dag waar we niet op gerekend hadden, maar wat ons wel werd voor geschoteld. Het is wel een mooie route die we niet hadden willen missen en zo we naderen we de Elbe weer die we naar het zuiden gaan volgen.

15

Het eerste gedeelte van de Internationale Hanze route.

18

Het eerste gedeelte van de tocht zit erop. Na 625 kilometer zijn we aangekomen bij de Elbe radweg. We hebben al een stuk van deze route achter de rug en je zou de route kunnen vergelijken met de Waddenzee fiets route. Alleen maar een hoge dijk met af en toe schapen, net als in Friesland en Groningen. Dit geld tenminste voor een groot gedeelte van de westelijke oever. 

We gaan morgen naar de andere kant, het vroegere oost Duitsland. Daar zijn weinig dijken en de fietspaden liggen hier vaak op de dijk, dus misschien dat we daar meer van de Elbe gaan zien.

Wat betreft het gedeelte wat we van de Hanze route gefietst hebben was mooi, maar het heeft wat mij betreft een te hoog mountainbike gehalte. Nu was het droog, maar als het nat is dan geef ik je het te doen met een vol gepakte fiets. Jammer van zo’n mooie tocht. De bedoeling is toch dat het goed te doen moet zijn met een bepakte fiets. Maar goed met droog weer is het redelijk te doen.

Oost West.

20

De Elbe is een mooie rivier, maar op de fiets heeft ze veel weg van het Limburgse gedeelte van de Maas. De route gaat meer keren niet dan wel langs de rivier. Gisteren was het eerste stukje onverhard en door de heuvels. Met een blik op de kaart hebben wij besloten maar om bij Höhgen de oude grens en dus de rivier over te steken.

Dat bleek een goede zet. De fietsroute bestaat hier uit nieuwe strakke asfalt paden. Wind in de rug en gang is alles. Het fietst vlot weg en we genieten van de omgeving. Er wordt in dit gedeelte van Duitsland veel gedaan aan het verbeteren van de fietsroutes.

Doel was Wittenberg ruim honderd kilometer fietsen en dan blijkt dat er geen camping meer is. Gelukkig mag je voor weinig bij de lokale jachthaven staan.

Het lijkt haast een soort van wild kamperen. Je staat op een open veld en mag gebruik maken van het toilet en douche in het restaurant en dat voor een totaal prijs van €5.-. De havenmeester komt het dan ergens in de loop van de avond innen.

Vanaf Wittenberg steek je de Elbe over via een spoorbrug, waar een smal oud versleten met hout bedekt fietspad is gemaakt. Dit viel even tegen de tandem stuiterde alle kanten uit en hier en daar miste er ook een paar planken.

Ook bij Tangermunde, onze volgende stop, is geen camping. Ook hier mag je kamperen bij de jachthaven, wat deze keer wel een afgesloten terrein is. Je kunt hier voor een paar centen goed eten bij de jachtclub. Tangermunde is een mooie oude Hanze stad. Vanaf hier gaan de Hanze route en de Elbe radweg weer gelijk op. Beide routes gaan vanaf hier naar Maagdenburg, wat we morgen zullen bezoeken en passeren. Zo gaat dus het tweede gedeelte van onze rout geruisloos over in het derde gedeelte.

22

Nog even de Elbe en het voormalige Oost Duitsland.

23

We zijn weer vroeg op pad. Nog steeds goed weer en naar het schijnt blijf dit voorlopig zo. We zouden eenvoudig de route kunnen inkorten, maar we willen een bezoek brengen aan Magdenburg. Dat blijkt achter af echt zonde van je tijd te zijn. Er is niet veel te bekijken en je fiets voornamelijk over een te drukke lange rechte weg dwars door de stad. De route naar de stad is wel de moeite waard. 

Maar goed eerst steken we de Elbe weer over bij Rogatz. We zitten dus weer in de oude DDR. Bij de veerpont ontmoeten we twee kranige oudere dames die ook met de fiets op vakantie zijn en ook altijd kamperen. We hebben een leuk gesprek en wisselen wat ervaringen uit.

Magdenburg lijkt qua opzet wel op Rotterdam. Is ook plat gegooid en dus rechte lange breede straten met ruimte voor de tram en hier en daar nog een oud gebouw dat gespaart is gebleven.

We fietsen nu weer in de richting van westen of zuid-westen. Het derde deel van onze tocht is begonnen. Morgen passeren we het grens monument en dan zitten we weer definitief in het westen.

De weg naar Hamelen.

25

Monument hereniging Duitsland.

De weg naar Hamelen zit vol met bergen en wind tegen, héél veel wind tegen. Vanuit Magdenburg zijn we weer richting het westen aan het fietsen. Eerst nog een aantal kilometers langs het Weser Elbe kanaal. Als je de route volgt tenminste.

26

Eerst volgen we de route, maar we hebben een alternatief gezocht wel langer, maar langs mooie oude dorpjes en geasfalteerde wegen. Dit blijkt later voor nog meer gedeeltes van de route de beste optie te zijn.

De hoogste top gisteren was 210 meter. Vandaag 305 meter. Morgen blijft het ongeveer gelijk aan vandaag. De heuvels zijn vergelijkbaar met de Ardennen. De wegen gaan vrijwel recht over de heuvels zonder bochten. 

Het voordeel hiervan is dat we inmiddels het overtollige baby vet kwijt zijn. En we kunnen eten en drinken zoveel als we willen zonder aan te komen. Hoe cool is dat.

We zijn inmiddels aan beland in Grasdorf op camping Bergmühle. Naar de camping toe is nog even stevig klimmen, maar het is de moeite waard. De camping staat niet in de buurt van de oude molen, maar is de oude molen. Geweldige camping de moeite meer dan waard. Morgen gaat de tocht naar Hamelen.

Een plan is pas een goed plan als het wordt gewijzigd.

27

Het oorspronkelijke plan laten varen en een ander plan maken is nu net wat we besloten hebben na de vele ofroad beklimmingen met de stormachtige wind tegen. Er wordt de aankomende dagen nog meer harde wind verwacht en dan is klimmen met een bepakte tandem niet leuk meer. Ook zitten we in de bergen niet te wachten op de verwachte windkracht acht tot negen. 

Maar eerst naar Hamelen voor een culturele rustdag en dan zien we wel wat we gaan doen. Er komen eerst nog wat onverwachte uitdagingen op onze route.

Het was weer een mooie maar zware fietsdag met de nodige uitdagingen. Een fietspad van 25 cm. breed met rechts en links berenklauwen en distels, een stevige lange klim door het bos over zand en grind. Een onverwachte steile klim als je verwacht dat je kunt gaan afdalen, enz. enz. enz.

Kortom we kijken uit naar een dag niet fietsen en op en af breken. 

Ons nieuwe plan is om de Weser stroom afwaarts te gaan volgen tot Willemshaven en vanaf daar willen we langs de Duitse Noordzee kust naar Nieuwe Schans fietsen. Dan volgen we de Waterlinie route naar Appelscha en via de knooppunten terug naar Bolsward. Is het plan.

We hebben de nieuwe route boekjes in Hamelen aangeschaft en zijn gereed voor het volgende traject morgen. We hebben een mooie rustdag en het is wel even fijn om niet te hoeven fietsen, maar zoals dat gaat kijken we wel weer uit naar de dag van morgen.

28

De Wezer.

We fietsen een volle dag langs de Wezer, maar er is zelden uit het zicht op de rivier. De route wordt nauwkeurig aan gegeven met borden, niets wordt aan het toeval over gelaten. Zonder route boekje is deze route ook heel goed te volgen.

In het eerste gedeelte vanaf Hamelen kom je na 15 km. nog een paar kleine beklimmingen tegen met een maxium hoogte van 72 meter. Daarna vals plat naar benenden.

Op de kaart staat een stuk door het bos als slecht aan gegeven, maar vergeleken met de bospaden van de Hanze route is dit een goed onverhard pad zonder kuilen en deuken. Over het algemeen zijn de fietspaden langs de Wezer in een bijzonder goede staat.

Ons doel van vandaag was eigenlijk een camping in Petershagen. Dit was na ongeveer 80 km. Maar om daar te komen moesten we twee steile trappen op om bij een voetgangers brug te kunnen passeren en dat is met de tandem geen optie. Er is ook een brug over de Wezer ter plaatse, maar dat blijkt dan weer een snelweg te zijn. Ook geen goed plan dus.

Dan maar door naar Stolzenau. Een km. of 25 verder. We zijn nog vroeg en met de wind in de rug kiezen we hiervoor.

En wat een mazzel dat we dit hebben besloten. We staan direct aan de Wezer. De camping is gemoedelijk en het is er rustig. Uitstekende plaats om te overnachten.

30

Storm en regen.

30

Vanaf de plezierige camping in Stolzenau gaan we verder naar het noorden. De dag begin heel even mooi, we ontbijten aan het water in de zon. Het lijkt eerst niet op de waarschuwingen die we kregen over het te verwachte slechte weer. We werden gewaarschuwd dat het erg slecht zou worden in de loop van de dag.

Daar was geen woord van gelogen. Net als we alles ingepakt hebben en gereed zijn om te vertrekken krijgen we de eerste hoosbui op ons dak. En niet zo’n klein beetje ook. Maar goed als we eenmaal gereed zijn om te gaan fietsen laten we het maar over ons heen komen.

De de hele dag met kleine tussen pozen krijgen we van deze hoosbuien over ons heen. Op een onbeschermd plek met zware windstoten en hagel hadden we zelfs moeite om op de fiets te blijven zitten.

Wat zijn wij blij dat we niet in de bergen zitten. Door dit weer zie je niet veel meer van de omgeving en ben je blij als je uit eindelijk op een camping bent. Hoe armoedig dan ook.

Na een hele nacht regen zijn we toch maar weer op de fiets gestapt voor een korte tocht. We stoppen bij het kleine dorpje Bollen vlak onder Bremen. We kunnen de tent mooi uit de wind opzetten en er is zelf een soort dichte partytent waar we kunnen koken, telefoon opladen enz. prima geregeld dus.

Er stond vandaag nog windkracht 6 bft. maar het is te doen. Het zal nog twee dagen met minder mooi weer zijn, maar het wordt elke dag iets beter

7, 6, 5 Beaufort.

34

Het lijkt een rekensom en dat is het eigenlijk ook. De stormachtige noord westen wind wordt iedere dag iets minder. Morgen wordt er 3 tot 4 bft. verwacht.

De hele dag spookt het lied Jimmie (de eenzame fietser) door mijn hoofd. We komen niemand tegen en worden niet ingehaald op de route. Dit terwijl de uitbaters langs de route enorm trots zijn op de Weserradweg. Dit is volgens hen de beste radweg van Duitsland. Dit zou ook zomaar eens waar kunnen zijn. Je moet namelijk goed je best doen om fout te rijden. Ook zijn de fietspaden over het algemeen zeer goed onderhouden.

Wij hebben vandaag in ieder geval ons best gedaan om van de route af te wijken. Dit om zoveel als mogelijk is wat beschut te kunnen fietsen. Vooral de stukken boven op de dijken zijn met deze wind zwaar. Door de dorpjes langs en in de buurt van de route is het ook veel leuker om te fietsen.

Al zijn er regelmatig vriendelijke behulpzame Duitsers die je graag weer op de route boven op de dijk willen sturen. Wij bedanken ze vriendelijk met een knikje en vervolgen toch onze eigen weg.

Ondanks het weer, was het weer een mooie fietsdag met op de camping van Ranzenbüttel een ontmoeting met andere Nederlanders die ook de Weser volgen, maar dan met de wind mee.

Wie is er hier nu slim!

In de caravan.

Iets minder wind, maar drissel zoals ze het in Schotland zeggen. Geen harde regen, maar je wordt er verschrikkelijk nat en koud van.

Vanmorgen alles droog ingepakt en onderweg voor het laatste stuk langs de Weser. Veel zien we niet meer van de Weser het meeste van de route gaat onder dijks, langs de veelal met riet bedekte huizen. Ondanks de nattigheid is dit wel een mooi stuk van de route. 

In Rodenkirchen besluiten we tijdens de koffie met een groot stuk vruchtentaart om het binnenland te doorkruisen naar Eckwarderhörne. We fietsen hierdoor wat beschutter . Dit kan ik iedereen aanraden. De landwegen zijn goed te fietsen en er komt niet veel verkeer langs.

37

De omgeving is vlak met veel boerderijen die deels vee deels akkers hebben. Het ziet eruit als de Friesewouden vermengt met de Greidhoeke. Minder bomen als de wouden maar meer bomen dan in de greide. Ondanks de regen genieten we van de omgeving. Morgen varen we over naar Wilhelmshaven om onze tocht voort te zetten langs de Nordseeküsten radweg.

Vandaag genieten we nog even van ons onderkomen op de camping. Het aanrijden op de camping deed ons bijna omdraaien, maar dat zou pas echt een vergissing zijn. Prima schoon modern sanitair, wasmachine en droger. Maar we huren voor €20.- een caravan met houten voortent met alles erop en aan. Hoe cool is dat na een dag regen. De hele caravan is in een soort schuur gebouwd.

De veerboot die alleen met hoogwater springtij vaart.

38

Slim als we zijn gaan we eerst eens kijken hoe laat de veerboot vertrekt naar Wilhelms haven. Dat was wel even een vreemde gewaarwording. Deze fiets en voetgangers veerboot kan alleen met hoogwater springtij aanlanden in Eckwarderhörne. Dus om de twee weken één keer. Dat betekend voor ons dus 80 km. om fietsen of een week wachten.

Wij fietsen dus om. Veel anders zit er niet op. We gaan onder de zeedijk langs met eerst een harde wind in de rug. Het is een fietspad met veel schapen en heel veel, schapenstront. De hekjes daarin tegen zijn een stuk gebruiksvriendelijker geworden voor bepakte fietsen. Vroeger moest je bij elk hekje van de fiets af en dan maar zien dat je door de nauwe opening heen gewurmt komt. Dit zijn nu een soort sluizen waar je zelfs met onze tandem eenvoudig doorheen kunt. Top.

Het weer zorgt ervoor dat wij het in Dangast voor gezien houden en een middagje de toerist in een te koude badplaats uit gaan hangen. Bij het informatie punt schaffen we een fietskaart van het Duitse Friesland aan en plannen zo de tocht voor de volgende dag om Wilhelmshaven heen.

Dit is echt een aanrader. In plaats van een drukke stad met dito industrie gebied fietsen we door een rustige mooie streek om uit eindelijk weer bij de Waddenkust uit te komen. We verblijven op een strand camping bij Dornemersiel. Nu goed te doen, maar in het hoog seizoen weet ik het niet.

Voor de route langs de kust is eigenlijk geen kaart nodig, het is al knap als je hier verdwaalt. Het fietspad is aanzienlijk verbeterd en er zijn geen schapen hekjes meer. Als je de wind in de rug hebt, zoals wij de laatste dagen, dan leg je eenvoudig grote afstanden af onder de zeedijk langs. Campings zijn hier ruim voorradig, dus dit gedeelte is het niet nodig om afstanden te plannen.

45

Weer thuis.

Na ruim vier mooie fietsweken zijn we weer thuis, al was het weer wel een tocht die anders is verlopen dan we hadden gepland.                

De laatste twee dagen vanaf de grens fietsen we op de gps richting Bolsward. Na de lange tocht vanuit Duitsland wilden we eigenlijk niet meer dan een zeventig kilometer fietsen per dag, maar dat loopt anders.

We hadden als doel om in het dorpje “Een” te kamperen op een boerderij camping, de eerste die we op het oog hadden was er niet meer. Niet zo erg, een paar kilometer verder zou er weer een camping zijn. Edoch ook deze was opgedoekt. Dan maar door naar Haulerwijk, een netjes uitziende camping, maar helaas ook deze was gesloten.

Uiteindelijk zijn we in Bakkeveen beland op een camping waar men niet was ingericht op tenten. We mochten op een caravan plek staan met korting, zodat we voor €18.- een mooi plekje hadden.

De laatste dag werd hierdoor een korte fietsdag, maar wel weer door mooie natuur gebieden. Nu is dit gebied voor ons natuurlijk wel bekend. Vroeg in de middag waren we weer thuis, zodat we de meeste spullen nog dezelfde dag konden opruimen. Als je dan s'avonds weer in je eigen bed ligt is het net of je niet weg bent geweest.

We kijken terug op een mooie vakantie met weinig technische problemen.

Resumé

Technische problemen.

  1. Het ventiel van de voorband is stuk gegaan, dus één nieuwe binnenband is alles wat we met de tandem aan reparaties hebben gehad.
  2. De Rohloff naaf lekt weer olie, maar daar kan je gewoon mee door fietsen en de reparatie is gratis, dus ook niets om je zorgen om te maken.
  3. Wat wel jammer is dat onze trouwe oude Garmin csx 60 gps niet meer goed functioneert en niet meer waterdicht is. Dus kaart lezen blijft een must.
  4. Waar we van balen is dat één van onze dure Exped UL 7 slaapmatjes stuk is gegaan. We konden er nog wel op slapen, maar het is niet top. Het is nu de derde keer dat de lasnaden tussen de buizen stuk gaan, zodat je een in plaats van zes banen er vijf overhoud van verschillend breedtes.
43