Voorwoord

De informatie over de campings is zo als wij die beleefd hebben. Het kan best zijn dat iemand anders met andere ervaringen en of eisen er een ander oordeel over heeft.

De campings in België en Frankrijk zijn over het al gemeen soberder dan in Nederland. Voor ons is dat onbelangrijk. Wij kijken alleen of de toiletten en de douches goed en schoon zijn en we een redelijke plaats hebben voor onze tent.

Alles wat een camping meer heeft is voor ons luxe die we niet gebruiken. We staan in principe maar één nacht op een camping en soms blijven we een dag extra om de kleding te kunnen wassen. Dan is het wel fijn dat je op een camping een wasmachine en een droger kan gebruiken.

Per land staan de campings die wij bezocht hebben in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg beschreven.

De websites van deze campings zijn 15 april 2022 gecontroleerd en/of aangepast.

Campings Nederland.

De eerste camping van deze vakantie is camping De Klaverkampen in Havelte. Een rustige camping waar het goed toeven is. Het heeft veel weg van een kleine gezins camping. Wij hebben een ruim bemeten plaatst voor onze tent en sanitair is prima in orde.


Camping de Helfterkamp in Vaassen ligt midden in de bossen. De camping valt op door het opgeruimde gezicht. De paden en grasvelden zijn allemaal mooi netjes en strak. Het is een plezierige camping en de beheerders zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Het trekkersveld ligt tegen de kinderboerderij aan. Hier wonen wat geiten en kippen. Het is een gezellig plekje en je hebt geen last van de dieren.

01

02

Camping jachthaven de Rietschoof in Aalst ligt mooi aan het water. Voor onze doen een camping met erg veel voorzieningen. Het is bij uitstek een camping voor sport vissers en andere watersporters. Er is een mooi zwembad en een strand. Wij maken er geen gebruik van. Voor trekkers zijn er mooie kleine afgezonderde plaatsen die om geven zijn door struiken. Op deze manier heb je veel privacy.


In Den Bommel komen we op camping De Schaapswei.Het is een netten kleine camping met als één bedrijf de camping en een feesthut de Hoezemoes. Je kan hier in een soort après-ski sfeer goed en betaalbaar eten. Op de camping heb je geen last van de gasten die de feesthut bezoeken. Het is een vrij open camping, waar je dus met harde wind niet erg beschut staat. Met een goede tent moet dit geen probleem zijn.

03

04

Net buiten Veere ligt camping Zanddijk Buiten Dit is een camping naar ons hart. De douche, wasmachine, droger en koelkast zijn gratis te gebruiken. Toen wij er waren was er ook een grote schuur waar je de fiets kon stallen en waar je kon eten en koken als je dat zou willen. Op het moment dat wij de camping bezochten was het regenachtig weer en wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van de schuur om onze kleding te drogen en om te koken en te eten. Een gemoedelijke mini camping.


De laatste camping voor we Nederland verlaten ligt in Zeeuws Vlaanderen. Het is camping De Meidoorn in Sluis. Een oud vestingstadje dat een bezoek meer dan waard is. Het is een vrij grote camping zonder een echt trekkersveld. Wij mochten wel met twee trekkers tentjes op één veld staan. Ons plek was tegen na later bleek een begraafplaats. Een rustige nacht is dan dus wel gegarandeerd.

05

06

Als we terug naar huis fietsen, bezoeken we nog twee campings in Nederland. De eerste is camping Robertsoord in Eerbeek. Een kleine groene camping die erg rustig is en waar de zondags rust wordt gerespecteerd.


De laatste camping is een boerderij camping die maar matig was. Hij ligt in de buurt van Sints Jansklooster. Het enige dat positief was is de rekening. Je kan in deze buurt talloze campings vinden, dus kijk eerst even goed rond en ga niet zo als wij blind op de eerste de beste camping staan.

07

Campings België.

08

De eerst camping in België is de IJzerhoeve in Diksmuiden. De kwaliteit van de website is beter dan die van de camping. De beoordelingen op het internet liegen er niet om.

Wij waren wel wat verbaast over de eerste indruk. Het is een rommelig en oud geheel. Het sanitair is zo slecht dat wij als buitenlandse gasten, met zijn allen gebruik moesten maken van de dames afdeling. Dit was redelijk, maar wel smerig.

De heren afdeling was een complete afbraak. De caravan afdeling van de camping was bezet door Oost Europeanen, die hier waarschijnlijk werk hadden of zo. Ondanks dat we op een groot veld met twee stellen stonden was het een rumoerige camping.

Hij is wel de goedkoopste die we ooit gehad hebben. De rekening werd op een bierviltje geschreven en dat was het dan. Het is deze reis de enige camping die we in België bezocht hebben, maar hij heeft wel de meeste indruk gemaakt.

Campings Frankrijk.

De camping die we als eerste in Frankrijk aandoen is Chateau du Gandspette. Na de goedkoopste camping is dit direct de duurste camping met veel faciliteiten. Een mooi zwembad, winkel, restaurant, tennisvelden enz.

Het is een mooie camping met veel Nederlandse en Engelse gasten. Je kan, als het treft zelfs met Nederlands terecht bij de receptie. Mooi trekkersveld met uitzicht over de glooiende heuvels. Ruim bemeten plaatsen en goed en schoon sanitair.

09

10

De tweede camping in Frankrijk is een gemeente camping La Source in Beaurainville. De camping heeft geen eigen website, maar er staat voldoende op het internet. Het is meer een caravan park dan een camping, maar er is altijd wel een plaats voor een paar trekkers tentjes. De camping is heerlijk rustig en ligt aan een riviertje met als gevolg dat er veel sportvissers op de camping zijn. Het sanitair is prima, goed en schoon. Eenvoudige camping die niet duur is. Als fietser hoef je niet meer dan dit.


Na veel zoeken en uit eindelijk door het gebruik van de gps hebben we een camping gevonden La Paille Haute in Boiry Notre Dame. Dit is een grote camping met vele keurmerken onder andere ANWB. De voorzieningen zijn goed. We hebben hier twee dagen gestaan. Er is op de camping van alles, zwembad, restaurant enz. Sanitair is keurig wordt ook regelmatig schoongemaakt. De camping wordt veelgebruikt door mensen op doorreis.

11

12

In Grand Fayt is camping Le Clos Vert. De camping is onderdeel van een restaurant, bar en hotel. Een leuke kleine sobere camping aan een visvijver in een pittoresk klein Frans dorpje.

De douche en toilet zijn wel bijzonder, alles is afgezet met gordijnen en kaarsjes. Je krijg het idee dat je in een soort waarzegsters kamer komt in plaatst van het toilet.


Langs de weg staat een bordje in het Nederlands, Boerderij camping Du Pavillon vlak voor La Neuville aux Joûtes.

Dit wordt onze camping, Nederlandstalig denken wij, dus een makkie vandaag. Edoch wij rekenen buiten de waard. De camping bestaat al wel, maar is nog in aanbouw. We krijgen het idee dat we één van de eerste gasten zijn.

De eigenaar doet wel erg zijn best voor ons, maar spreekt geen Nederlands en komt regelmatig met een Nederlands boekje om uitspraken te leren. Een geweldig aardige man.

Het sanitair gebouw is in aanbouw als wij er zijn en er is nog geen warm water. (op de site kan je nu zien dat het af is) Ondanks dat er nog niets is vinden we dit één van de mooiste campings die we gehad hebben. De plek is ideaal en het is er erg rustig. Samen met de erg aardige ontvangst maakt dit tot een zeer gemoedelijke plek.

13

14

Een camping met veel Nederlanders is Caming à la Ferme. Een boeren camping met een nog in productie zijnde veehouderij. Er is ook een leuke boerderij winkel bij waar je eieren en eigen gemaakte honing en wijn kan kopen. Eenvoudig maar goed sanitair. Leuke camping en erg gezellig.


Aan het begin van het bevaarbare gedeelte van de rivier de Maas ligt camping Lac Vert Plage. Een erg grote camping met veel jeugd. Dit doet vermoeden dat het een rumoerige nacht gaat worden, maar niets is minder waar. Na tien uur in de avond is het rustig.

Er is hier erg veel lokaal toerisme. De camping heeft een groot bosbad dat tevens de visvijver is. Voor ons is de camping te groot, maar bij gebrek aan wat anders prima te doen. Redelijk sanitair, wat wel vaker mag worden schoon gemaakt. Vroeg in de morgen is het sanitair goed schoon.

15

Campings Luxemburg.

16

Een camping in het zuiden van Luxemburg vinden in niet makkelijk. We zijn dan ook via de gps uit gekomen op camping Mamer vlak bij de stad Luxemburg. Dit is een camping onder de brug van de grote weg.

Het is een doorgangs camping waar het tegen de avond druk wordt en in de morgen iedereen weer vertrekt. Toen wij er waren werd er Nederlands gesproken. Er is een goed en goedkoop restaurant op de camping waar de meeste gasten gaan eten. Ondanks dat de camping onder de grote weg ligt is het er rustig. Prima plek voor één nacht.


In Grevenmacher langs de Moezel, nog net binnen de grenzen van Luxemburg staat camping De La Route Du Vin.

Het is een drukke camping met trekkersveldjes tegen een zwembad. De veldjes zijn alles behalve royaal. Je kan beter iets verder de Moezel af fietsen na later bleek. In het Duitse gedeelte zijn meer dan genoeg campings en de route gaat met de stroom van de rivier mee, dus iets vals plat naar beneden.

17

Campings Duitsland.

18

De eerste camping die we in Duitsland aandoen staat in Bernkastel-Keus Campingplatz Cueser Werth is één van de vele drukke campings langs de Moezel. Het is een middelmatig grote camping en voldoet aan onze eisen.

Ondanks de drukte is het er gemoedelijk. Mooi zicht vanuit je tent op de Moezel.


De volgende drukke Moezel camping staat in Cochem, Campingplatz Cochem. Net als de vorige camping voldoet ook deze camping aan onze eisen. Alles wat je als fietser nodig hebt is aanwezig en de nachten zijn rustig.

19

20

Een grote verrassing is de camping Rheineck in Bad Breisig. Na Koblenz is het lastig om een camping te vinden en deze camping ligt echt super. Je moet iets van de route af en een stukje klimmen, maar daar krijg je dan een geweldige plek voor tussen de beboste heuvels in.

De camping was niet druk, maar erg leuk. Met een alternatieve waslijn in een trailer van een vrachtwagen, zodat je de was in de regen ook kan drogen en een overdekt terras waar we ons eten mochten koken. Een verademing na de drukke campings van de laatste dagen.


Even ten oosten van Keulen ligt de voorstad Rodenkirchen waar langs de Rijn de camping Bergen is gelegen. Een camping die redelijk groot is en druk wordt bezocht is.

Naast de camping zitten verschillende kano clubs waar als je lid bent van een kano vereniging ook mag kamperen. De camping heeft een kookgedeelte wat je mag gebruiken en waar je ook kan zitten om te eten.

Na een paar weken op de grond zitten is het aan tafel kunnen eten wel fijn. De kleine camping winkel voorziet in de dagelijkse behoefte, maar als je even de stad in loopt heb je meer keus en is het een stuk goedkoper.

De camping leent zich voor een dagtrip naar Keulen. Je kan op de camping dag kaarten voor de bus kopen tegen een gereduceerd tarief.

21

22

Camping Meerbusch in Langst Kiers is gelegen aan de oevers van de Rijn. De camping is gelegen op de uiterwaarden van de rivier en heeft geen afgebakende plaatsen. Naast de camping een restaurantje en een kampwinkel voor de eerste levensbehoeften.

Toen wij er de eerste keer waren was de camping slecht en erg duur. Omdat er geen andere camping in de buurt is konden we niet anders dan dit maar accepteren. Later zijn we er weer geweest tijdens onze Oranje Route fietstocht en nu is het er goed toeven. De camping is van eigenaar verandert en de prijzen zijn nu genormaliseerd. Nu is het een prima en gezellige camping.


De laatste camping in Duitsland is vlak bij Xanten Op ET Husen. Het gras is erg lang en de camping ziet er niet zo goed onderhouden uit. Sanitair is verder goed.

Het is niet direct een camping die wij weer zullen bezoeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA