Voorwoord.

Na een maand of acht negen voorbereiden, boeken lezen o.a Rotonde Noordzee, het internet afzoeken naar tocht verslagen, af en toe bespreken en het verzamelen van kaarten gaan we dan voor een kleine drie maanden met de fiets op vakantie.

Wij hebben een tandem aangeschaft voor onder andere dit doel. In het begin moest het wel wennen op de tandem. Na de eerste paar honderd meter kom je er redelijk hard achter dat je afspraken moet maken. De stuurder (de voorste berijder op de tandem) kan niet even opstappen terwijl de stoker (de achterste berijder van de tandem) nog met beide benen op de grond staat. Dan komt de stoker hard in aanraking met de trappers.

Ook op en af schakelen moet je even melden, net zo als een scherpe bocht. Dit is natuurlijk wel bevordelijk voor de communicatie. Na een paar oefenrondjes zijn we helemaal verkocht aan de tandem. Dit had veel eerder gemoeten. Je gemiddelde snelheid is hoger, je hoeft niet op elkaar te wachten en je praat veel meer met elkaar.

Wat is dat super met z'n tweeën op de fiets. Het enigste wat moet wennen is het bekijks dat je hebt op de tandem. De mensen kijken je echt aan van, de voorste zal wel doof zijn en de achterste blind. Maar ook daar raak je aan gewend.

nscrlogoLogo fietsroute

We gaan met twee stellen, onze vrienden uit Renswoude komen dit maal op hun tandem naar ons toe en vanaf Bolsward gaat het avontuur echt beginnen.

We weten niet wat ons te wachten staat. Als je zo vroeg al op vakantie gaat zijn de campings nog nauwelijks bezet. Het kan nog flink koud zijn enz. Het is voor ons ook een waanzinnig avontuur geworden met vele uitdagingen.

Een stevige reparatie aan één van de tandems, kleine reparaties (ketting vervangen enz.), versleten achterbanden en meerdere malen en lekke band van de B.O.B. Het weer was over het algemeen goed, wel hebben we veel wind gehad, maar ook veel zon en eigenlijk erg weinig regen.

In de verslagen die we gelezen hebben over deze tocht werd er wel vaak gesproken over slecht weer. Het viel voor ons erg mee.


Wij hebben de volgende kaarten en boekjes gebruikt voor deze tocht.

  • Voor Nederland de Waddenzeeroute LF10 van de ANWB.
  • Voor Duitsland de Bikeline boekjes Nordseeküsten-Radweg 1 en 2.
  • Voor Denemarken het Bikeline boekje North Sea Cycle route Denmark.
  • Voor Zweden zijn hier geen fietskaarten te verkrijgen, dus hebben wij een goede autokaart gekocht in Zweden. Er zijn wel wandelkaarten, maar dan moet er nogal een aantal aanschaffen en de auto kaart is goed te doen.
  • Voor Noorwegen de fietskaarten Nordsjoruta Vesten Ost van Hjugleder.
  • Voor Schotland en Engeland zijn de kaarten van Sustrans North Sea Route.
Rondje Noordzee