Voorwoord.

gans1

Wij hebben voornamelijk op campings overnacht, maar dit was niet altijd mogelijk. Bij slechte weers omstandigheden en waar we geen camping konden vinden hebben we blokhutten gehuurd en in Schotland een paar maal bed and breakfast.

We hebben in Denemarken ook nog een paar dagen in een jeugdherberg gezeten om te wachten op onderdelen die vanuit Nederland opgestuurd werden.

Alle websites van de nog bestaande campings zijn 02 april 2022 gecontroleerd.

Campings Nederland.

Camping "Lauwersoog".

Camping en Recreatie Centrum Lauwersoog is de eerste camping die we aandoen.

Het is een grote maar prima camping waar douche en warm water inclusief is, geen muntjes dus. We weten niet hoe het normaal op deze camping is, maar toen wij er waren was alles verder gesloten, dus voor wie op de camping in het restaurant wil eten of in de kampwinkel boodschappen wil moet daar eerst naar informeren.

Wij waren er vroeg in het seizoen. En er waren verder ook bijna geen bezoekers op de camping.


Camping "Zeestrand".

Camping Zeestrand in Termunterzijl, ligt direct aan de zeedijk en dus aan de route.

Het sanitair is matig en in de douche waait het stevig, maar de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Wij mochten onze tenten op een caravan plaats zetten omdat het trekkersveld vol in de wind lag.

Er is hier geen kampwinkel, maar in de kantine kan je wel het een en ander krijgen. Het is een echte volks camping die erg mooi gelegen is aan de zeedijk.

Campings Duitsland.

gans2

 Campingplatz "Knock".

De eerste camping op de route in Duitsland is Campingplatz Knock. Goede camping met veel sanitair en zonder veel gedoe. De camping baas vindt alles goed en het maakt hem niet uit waar we gaan staan. Het is tenslotte maar voor één nacht.


Campingplatz "Nordsee".

De eerste camping aan de wadden kust van Duitsland is de Nordsee camplatz in Bensersiel. Een grote badplaats camping zoals je in Nederland ook wel ziet. Sanitair is goed en op het douchen na is het warm water gratis.

De camping is prijzig en je wordt door de taal bariëre een kaartje voor het thermische bad aangesmeerd.

Men deed net of het bij de prijs in zat en dat het voor het zwembad van de camping was. Maar nee het was voor het thermische bad in het dorp. Wel aardig maar niet de bedoeling.

Wat ook een onvriendelijke actie is dat je als fietser met je tent erg ver achterin op de camping wordt gezet, terwijl er ruim voldoende plaats was. Het is en ver van de poort, en ver van het sanitair.

Daar komt bij dat het een openvlakte langs de zee was, dat is misschien romantisch, maar niet als je de tent op moet zetten en de hele nacht de wind om je tent bulderd. Dit was wel één van de meest onvriendelijke campings die we aan gedaan hebben. Eens maar nooit meer.


Campingplatz "Rennweide"

De warme ontvangst op de stads-camping Rennweide in Dangast is een verademing en laat de negatieve ervaring verbleken. Erg aardig en gemoedelijk ontvangst. Zoek eerst maar een plekje en kom later maar betalen.

Wat fietsen jullie, o geweldig, wat goed, moet je morgen die weg nemen want enz. enz. super gewoon. Goed sanitair en de supermarkt vlakbij. Prima plek voor ons.


Campingplatz "Cappel Neufeld".

Mini camping Cappel Neufeld is zoals de meeste kleine campings gemoedelijk. De camping heeft modern, schoon en mooi sanitair.


Campingplatz "Krautsand".

Vlak bij de veerboot over de Elbe naar Cluxhaven ligt de camping Krautsand. Een mooie kleine camping met een leuke visvijver en alle voorzieningen zijn inclusief.

Dat is ook weer eens mooi mee genomen. Lekker lang onder de douche. Op deze camping is ook hollandse friet te verkrijgen.


Campingplatz in "Friedrichskoog-Spitze".

Campingplatz in Friedrichskoog-Spitze Telefon: 04854-854 is goedkoop, warm water moet wel met munten worden gekocht. Het sanitair is erg schoon en de kampeer plaatsen zijn mooi beschut. Prima camping. Helaas geen website, maar er staan wel foto's op de site van Friedrichskoog-Spitze.


Campingplatz "Nordsee Zum Seehund".

De Nordsee camping zum Seehund is een goede camping waar douche en warm water bij de prijs is inbegrepen. Modern sanitare met muziek in de douche en toilet. Erg schoon.


Campingplatz "Dagebuelle"

Kleine camping in Dagebuelle vlak bij de zee bestaat helaas niet meer. Ook de beide andere campings zijn hier gesloten.

gans3

Campings Denemarken.

"Ribe" camping.

De eerste camping in Denemarken is in Ribe. Een mooie luxe camping met een kook en eetruimte waar je de maaltijd kunt bereiden en nuttigen. De camping heeft een zwembad en ligt op loopafstand van het oude stadje Ribe, wat het bezichtigen meer dan de moeite waard is en waar je voldoende keuze hebt aan supermarkten.


"Henneby" camping.

De camping in Henneby  is er duur. Alles is inclusief en zoals in Ribe is er een kook en eet gelegenheid aanwezig. Nette camping.


"Verderso-Kilt" camping.

weer een grote camping, het is er rustig hij ligt nog net in het dorpje Husby.

Je betaald wel voor een hoop luxe die een fietser voor één nacht niet nodig heeft. Het schijnt een trent te zijn aan de Deense Waddenkust.


Danhostel "Fjaltring".

De jeugdherberg in Fjaltring is een goed alternatief voor een camping. Twee persoons kamers en een Spar winkel waar een Nederlandse vrouw met haar Deense man de eigenaars zijn.

De vrouw is blij dat ze Nederlands kan praten en geeft je alle informatie en adviesen die je maar wilt.


"Fjord" camping.

In Skive bezoeken we een Fjord camping. Schitterend uitzicht en goede accomedatie. De receptioniste stelde ons voor om een blokhut voor vier personen te nemen, dat was namelijk net zo duur als vier personen met twee tenten.

Mooie hut met een schitterend uitzicht over het Fjord. Een aanrader.


"Safari" camping.

De camping Safari in Rebild is een leuke en goedkope familie camping. Het sanitair kan wel een opknap beurt gebruiken.

Waarom de camping de naam Safari heeft is ons een raadsel, maar dat mag de pret niet drukken. Prima camping voor fietsers.


"Svalereden" camping.

Een paar kilometer ten zuiden van Frederikshaven ligt de caming Svalereden. Dit is een camping waar veel mensen staan die een overnachting maken om de volgende dag met de veerboot naar Zweden te gaan. Goede camping met kook gelegenheid.


Campings Zweden.

gans4

"Karralund" camping

Stads camping Lisebergs in Göthenburg is goed, maar lastig te vinden. Wij konden er niet pinnen, maar dat kan ook een tijdelijk probleem zijn geweest. Supermarkt vlak bij de camping is 24 uur per dag open. Camping is goedkoop en goed.


"Kongelf" camping

Mooie camping, waar je maximaal drie nachten mag staan, aan de voet van de Bohus Fastning ruïne in Kungälv. De ruïne is zeker een bezoek waard. De camping is sober maar goed met onbeperkt warm water en een trekkersveld langs het riviertje Norde Älv.

De camping hoort bij een hotel, restaurant.

Tijdens de laatste controle lijkt de camping niet meer te bestaan, in ieder geval is de website offline.


"Stocken" camping.

De camping in Stocken mag je alleen maar op als je een Zweedse campingkaart koopt. Douche is met muntjes maar warm water is verder gratis. De kampwinkel heeft niet erg veel keus. Dus het is verstandig om onderweg inkopen te doen.


"Rövik" camping.

De familie camping Rörvik nabij Hamburgsund is sober maar goed, er is een kookgelegenheid maar geen kampwinkel. Dus onderweg inkopen doen.


"Nordic" camping.

De camping in Strömstad was in verband met het "Midzomernacht feest" vol toen wij er aan kwamen. Maar de beheerder heeft altijd plaats voor fietsers. Wij mochten vlak bij de blokhutten staan op een klein veld. Prima te doen. Rustige nacht en geen helemaal geen last van het feest.

gans5

Campings Noorwegen

"Navikstranda" camping.

Navikstranda camoing in Satvern is netjes en rustig, lijkt op een camping met veel vaste gasten. Douchen met munten of baden in zee (is wel koud (de zee dan)).


"Rognstranda" camping.

Camping Rognstranda vlak bij Langesund ligt vlak bij de route. Wij hebben vanwege de regen hier een blokhut gehuurd. Ligt mooi beschut tegen een bergwand met uitzicht op zee. Is prima met goed sanitair.


"Sørlandet" camping.

Sørlandet Feriesenter camping nabij Hope is wel wat prijzig, maar er is geen andere overnachtings mogelijkheid in de buurt. Wij hebben hier weer een blokhut gehuurd.


"Nidelv Brygge" camping.

Nidelv Brygge og Camping in Arendal heeft nu een website, is sober maar voorzien van voldoende gemakken. Doet niet onder voor andere Noorse campings.


"Tingsaker" camping.

De familie camping Tingsaker in Lillesand wordt doorkruist door een weg, maar wij hebben daar niet erg veel last van gehad. Op de camping kan je niet veel krijgen, maar het dorp is niet zo ver lopen. Niet een erg bijzondere camping, maar voor ons doel ruim voldoende.


Aros

Camping in Aros is één van de slechste campings die wij tot dusver bezocht hebben. Niet echt geschikt voor trekkers.

Het schijnt tegenwoordig een hotel accommondatie te zijn, volgens de website van Aros.


"Kavik" camping.

De camping in Gitlevag bestaat niet meer, dus je moet verder naar Lyngdal, waar camping Kavik ligt. Dit is een prima goedkope en nette camping.


"Liknes" camping.

De camping Liknes Kvinesdal is niet bijzonder, hij is op sterven na dood en heeft geen website het sanitair is goed en je moet bij de badjuf betalen. Je kan wel onbeperkt douchen.


"Egenes" camping

Egenes camping in Flekkefjord is goed, vanwege de regen hebben wij hier een appartement gehuurd. De camping ligt op een unieke lokatie in het fjord. Goed sanitair.


"Vagan" camping.

De meest opmerkelijke camping in Noorwegen is Vagan camping nabij Nesvag. Hier is geen beheerder en je kan je tent opzetten als je de dag van vertrek maar 80 kronen in de bus gooit. Goed sanitair en een kleine accomodatie om te koken en te zitten.


"Obrestad"

Bij gebrek aan een camping hebben we een compleet huis gehuurd in Obrestad Solbua


"Mosvangen" camping.

De stads camping van Stavanger is druk maar gezellig. Op de receptie spreken ze Nederlands en dat is wel uniek. Mooie uitval basis om naar de Preikestole te gaan.


"Haraldshaugen" camping.

Camping Haraldshaugen, in Haugesund is mooi en goedkoop. De blokhutten hebben geen materiaal, dus besluiten wij om de tent maar op te zetten. De camping ligt prachtig en is erg rustig.


"Spanvik" camping

Spanvik camping in Leirvik is redelijk goed. De camping heeft nu een website, je kan hier altijd met de fiets altijd terecht. Goed sanitair, maar verder geen accomodatie.


"Midttum" motel en camping.

De camping Midttum in Bergen is niet bijzonder. Het is de camping waar fietsers wachten op de boot naar Schotland, die maar één keer in de week vertrekt. Het restaurant is uitstekend en erg goedkoop.

Campings Schotland en Engeland.

gans6

Algemene informatie

Je bent niet op alle campings welkom, wat kan resulteren dat je erg lange dag afstanden moet afleggen. Er zijn campings waar je alleen met een caravan mag komen en er geen tenten zijn toegestaan of dat je lid moet zijn van een caravan vereniging. Wij zijn hierdoor een paar keer gedwongen om een bed and breakfast te nemen. Die zijn op hotel niveau en de prijs ook.


"Dunroamin Caravan Park"

Eerste camping in Schotland is in Lairg, Dunroamin caravan park. Er zijn niet veel campings en de eerste die we tegen kwamen was inderdaad alleen voor caravan club leden. We konden er alleen een ijsje kopen als we dat wilden. Na een kort gesprek wilden we dat niet. In Lairg zijn we van harte welkom en er is een goede Spar winkel vlakbij de camping.

De camping heeft geen website, maar er staan voldoende recensies op het internet.


"Dingwall" camping and caravan club.

Op de caravan club van Dingwall zijn ook niet leden van harte welkom. Prima camping met nieuw schoon sanitair.


"Finhornbay" holiday park.

Aan de Findhornbay ligt de naar de bay genoemde camping. Wij hebben hieer een carevan gehuurd, omdat het weer nogal slecht was. De camping is anders dan de gelikte website doet vermoeden nogal smoezelig en ligt naast een militaire luchtmacht basis. We hebben daar weinig last van gehad en we zijn wel wat gewend.


"Baniff" camping.

Geen website, maar wel een vriendelijke camping vlak voor Baniff waar we tegen het sanitair gebouw tussen de caravans uit de wind mochten staan. De beheerder vond het al heel wat dat we in de harde wind op de fiets waren. Helemaal goed ben je dan niet, maar wel alle respect.


"Dyce"

Geen camping, maar wel een bed and breakfast. Alles geheel in Schotseruit. Kwaliteit is super goed net als de prijs. Dyce is de uitval basis voor de booreilanden, dus het valt nog niet mee om een slaapplaats te krijgen. Wel een leuke ervaring.


"Inverbervie" caravanpark.

Inverbervie Caravanpark is sober maar goed. Tussen het dorp en de zee in.


"Tayvieuw" caravan and camping psrk.

In Monifiethh staan twee campings vlak naast elkaar. De eerste neemt geen tenten aan, maar de Tayvieuw Caravan and Camping Park neemt wel tenten aan en de beheerder wil ons ook met klem zeggen dat hij altijd een plaats heeft voor fietser en wandelaars. Ook weer een aardige camping tussen een spoorlijn en de zee in geklemd. Schone camping.


"Kinghorn" caravan park.

Weer worden we geweigerd op een camping in Kirckaldy, maar in Kinghorn zijn we welkom. Eén van de duurste campings die we gehad hebben, Erg modern sanitair en veel voorzieningen waar we wel voor betalen, maar waar we niets aan hebben. Fitnes enz. Mooi uitzicht over de Pattycut Bay.


"Drum Mohr" camping.

Goed georganiseerde camping in Musselburgh "Drum Mohr". Wel prijzig, maar we mogen met twee shelter tenten op één plaats staan.


"Melrose Gibson" caravan park.

De stads camping in Melrose is ook weer van een club, maar nemen ook niet leden aan. De camping is goed, goedkoop en schoon.


"Elm-Bank" caravan park.

De net in Engeland gelegen camping in Berwick Upon Tweed is van een strenge caravan club, maar gedogen ook gewone mensen. Mooi uitzicht over de stad en de haven.