Fietsroute door Duitsland.

Gefietste routes:

  1. Termunterzijl-Knockster 96 km
  2. Knockster-Bernesiel 82,5 km
  3. Bernesiel-Dangast 84,5 km
  4. Dangast-Cappeler Siel 80 km
  5. Cappeler Siel-Krautsand 96 km
  6. Krautsand-Friederiksoog Spitze 84 km
  7. Friederiksoog Spitze-Simonsberg 118 km
  8. Simonsberg-Dagebüll 60 km
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het eerste gedeelte van Duitsland na Nieuweschans heeft veel weg van Groningen, met veel dijken, erg veel dijken, e met veel hekjes, erg veel hekjes, met schapen en schapenstront, erg veel schapenstront. We varen de Ems over van Ditzum naar Emden 11 km.

De boot gaat niet erg vaak, dus moesten we een uurtje wachten. De overtocht is een leuke afwisseling na de lange fietspaden onderlangs de zeedijken. Na 96 km. fietsen komen we in Knockster en kunnen we aan de overkant Termunterzijl zien. (in vogelvlucht nog geen 17 km.)

 Van Knockster naar Bernersiel is een tamelijk saai stuk fietsen, maar de route onder langs de zeedijk is wel autovrij. En niet onbelangrijk, er zijn eindelijk geen hekjes meer, op een enkele na. Hier kan je dus wel door fietsen zonder om de paar honderd meter af te moeten stappen om poortjes open en dicht te doen.

We fietsen tot Hafen Harlesiel de aangegeven route, maar daarna hebben de lokale autoriteiten een systeem bedacht om mensen met bepakte fietsen van het fietspad te weren. Er staan hier kleine smalle bruggentjes met een hekje er bovenop. Die zijn voor ons niet te passeren of we moeten regelmatig alles van de fiets halen en daarna weer beladen.

Wij besluiten na de eerste hindernis om met de gps een alternatieve route te volgen tot Hommersiel. Hier pakken we de route weer op en gaan vervolgens naar Wilhelmshaven.

Na Wilhelmshaven is er weer een autovrije fietsroute met veel beelden die de zeven dagen van de schepping uitbeelden. Deze route loopt door tot in Dangast.

Vanuit Dangast volgen we op advies van de receptioniste van de stadscamping, niet de route te volgen, maar we gaan direct rechtdoor naar de veerboot in Blexen, die ons naar Bremerhaven brengt.

Volgens de receptioniste is de weg rond het schier eiland erg saai en wat voor ons de doorslag geeft, is dat de route bezaait is met hekjes en die hebben we nu wel gezien.

In Blexen varen de veerboten af en aan. Het zijn vrij grote veerboten. Dit komt omdat het de enigste route naar Bremerhaven is vanaf uit dit gebied. Ja zou anders erg ver om moeten rijden. Dus gaan er ook veel vrachtwagens mee op deze veerboten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De haven van Bremerhaven is groot, niet zo groot natuurlijk in vergelijking met Rotterdam, maar op de fiets is het wel een paar uur fietsen voor je erdoor bent. Het eeste gedeelte waar we langs fietsen is voornamelijk Roll on Roll of. De terreinen staan bomvol met auto’s en nog eens auto’s.

Daarna kom de container terminal en die is ook groot, het staat vol met containers en er liggen schepen te wachten om geladen of gelost te worden. Het is eigenlijk niet eens zo vervelend fietsen. Dit komt ook omdat wij dit gebied op een zondag passeren en dan is er geen vracht verkeer.

We moeten er niet aan denken dat we hier door de week moeten fietsen. Gelukkig is het na Weddewarden weer rustig. Het is wel indrukwekkend zo’n grote haven, maar er gaat toch niets boven het fietsen op rustige wegen in de natuur. 

Als we weer langs de kust fietsen wordt het net als in Nederland druk met badgasten. Dit kan je vergelijken met Zandvoort en Bloemendaal. De waddenkust trekt hier anders dan bij ons erg veel toeristen. In Nederland zitten die meer op de eilanden.

Het laatste stuk dat we door Duitsland fietsen, voor we de Deense grens oversteken, is het landschap onveranderlijk. De boerderijen zijn allemaal wit met een kopergroen dak. Net of je hier geen ander gebouw mag neerzetten.

Er staan op en langs de zeedijk vrij veel monumenten van dijkwerkers. Ook hier is de strijd tegen het water een eeuwig gebeuren. Het laatste stukje in Duitsland fietsen we landinwaarts om dan vrij onverwachts voor de Duits Deense grens te staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA