Fietsroute door Nederland.

Gefietste routes:

  1. Bolsward-Lauwersoog 100 km
  2. Lauwersoog-Termuntenzijl 90 km

Eindelijk is het dan zo ver, na een jaar van voorbereiden, tandem aanschaffen en proef kamperen gaan we dan voor een paar maanden op reis.

We gaan met z’n vieren op twee tandems met een B.O.B. kar erachter. Het doel is om de Noordzee rond te fietsen, een afstand van ongeveer 4500 kilometer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is nog niet echt warm zo vroeg in het voorjaar en er staat een harde wind uit het oosten. Laat dat nu de richting zijn waar wij heen moeten. We zullen we dus lang wind tegen krijgen. Het eerste gedeelte tot aan Nieuwe Schans hebben we al eens gefietst. Dit is geen voordeel, want we weten dat het lange kale platte wegen zijn en met de wind tegen is dat geen prettig vooruitzicht.

We hebben dus de hele dag de wind tegen langs de zeedijk. De eerste camping van deze reis is Lauwersoog, waar het nog erg rustig is zo aan het begin van het seizoen.

Het is te koud om buiten te zitten, dus maken we een wandeling en trekken ons terug in de tent om van een verdiende nachtrust te genieten. Morgen weer een dag.

Vanaf de camping zit je direct in de Marnewaard, een natuur terrein dat tevens militair oefen terrein is. De fietspaden zijn goed verhard, maar de wegen door het terrein zijn van rul zand en die moeten we dus lopend oversteken.

Het verlaten van dit terrein is wat knullig. We moeten dwars een oude zeedijk oversteken en dat is met een beladen fiets niet handig, zeker met onze tandems is het lastig. We zullen nog wel meer obstakels tegen komen is onze verwachting.

Midden in Pietersburen staat een verkeersbord dat naar het St. Pietersplein, de Pietersberg en alles wat maar Pieter heet verwijst. Het hotel bij dit bord heeft goede koffie en ontzettend lekker eigen gemaakt appel pruim gebak.

04
05

De weg gaat verder over het uitgestrekte platte kale Groninger landschap richting de Eems. Doordat je de Eemscentrale uren in het zicht hebt lijkt het net of je geen vooruitgang boekt. Maar als we dan eindelijk bij de Eems zijn gaat het onder de zeedijk langs richting Delfzijl.

Als je tijdens de pauzes op de dijk klimt dan heb je een geweldig uitzicht over het Groninger landschap of over de Eems en de Wadden. Na Delfzijl doen we de camping aan van Termunterzijl.

Nog een halve dag fietsen en we zitten in Duitsland. De weg vanaf Termunterzijl naar Nieuwe Schans is ook een uitdaging. De wegen zijn zo lang en recht dat ze verdwijnen aan de horizon. Hier is fietsen je verstand op nul zetten.

Als we dan eindelijk in Nieuwe Schans aan komen gaat het voor ons echt beginnen. We gaan Duitsland in en komen nu in gebieden waar we nog niet eerder gefietst hebben. We weten niet wat we er van verwachten moeten en dat maakt het fietsen zo leuk.   

De wegen in het noorden van Nederland zijn recht en lang. Het fietspad onder de zeedijk , wat voornamelijk gevolgd word,  is voorzien van vele hekken. Dit is om de schapen binnen te houden. Dus je moet wel vaak van de fiets, om het hek open en weer dicht te doen. De route is auto luw of auto vrij en is goed aangegeven met de LF borden. Het platte open landschap maakt wel dat je al van verre ziet waar je heen moet en dan komt het doel voor je gevoel maar langzaam dichterbij.