Voorwoord

Het met de fiets op vakantie gaan is ons zo goed bevallen dat het logies is dat dit een vervolg krijgt.

We hebben een B.O.B. kar aangeschaft. Op de camping doet hij omgekeerd dienst als tafel en overdag hangt hij achter de fiets. De B.O.B. bevalt prima. Het trekkende gedeelte zit op de achteras van de fiets en omdat hij maar één wiel heeft en de bagage als het ware tussen je achterwiel en het wiel van de kar hangt ligt het zwaarte punt laag.

Je moet de B.O.B. niet te hoog opladen en de zware spullen onderin de kat leggen. Als je hem zo belaad dan is het een stabiel geheel. De kar volgt de fiets prima en je hebt er weinig last van, zelfs in het rulle zand blijt de kar goed sporen. Een van de betere aankopen dus.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kastelen route Nederland.

We starten in De Wijk waar we de auto parkeren. De Wijk ligt dicht bij de route, omdat we nog niet zo ervaren zijn hadden we het idee dat we in de buurt van de route moesten starten. Nu zouden we gewoon vanaf huis via een touristische route naar het startpunt fietsen. Maar goed, de totale route komt zo op ongeveer 500 km. De kastelen route zelf is 350 km. We hebben alleen het ANWB boekje van de route bij ons en volgen dus globaal de borden naar de route en belanden zo bij Laren. Waar we de eerte dag voor gezien houden. Het was een zeer warme dag vandaag, dus nadat de tent staat is een klein biertje wel op zijn plaats.

De tweede dag begint al vroeg, we hebben vrij snel alles ingepakt en gaan op weg door bossen en over zandpaden. Hier doen we het voor. Het weer veranderd en we ontkomen niet aan een fikse regenbui.

De route is goed te volgen. Je moet wel het route boekje lezen om te weten waar de landhuizen en kastelen staan.

Dit maakt ons niet zoveel uit, wij gaan voor het fietsen door een mooie omgeving. En dat is het hier zeker, veel afwisseling en af en toe een lichte glooiing. Nederland is prachtig en op de fiets zie je erg veel. Bij Rekken komen we langs een mini camping en daar stoppen we vandaag. We zetten de tent op in de regen, maar dat mag de pret niet drukken.

 


Als we weer opweg zijn komen we al snel bij het Zwillbrocker Venn, een beschermd natuur gebied net over de Duitse grens. Wij stappen hier af en nemen een kijkje in de vogelhut. Het is zeer de moeite waard om hier even te stoppen.

Je kan hier ook mooie wandelingen maken, maar wij willen onze fietsen niet onbeheerd laten staan en hebben bovendien een maar een kleine week de  tijd voor deze vakantie en daar willen we maximaal gebruik van maken.

We gaan door richting Winterswijk en gaan aan het eind van de dag van de route af om naar de camping Italiaanse meren te fietsen. Achteraf hadden ze hier grote visvijvers, maar wij hebben daar niets van gezien.

Na een goed ontbijt gaan we weer oppad, we passeren verschillende landhuizen tot we aan de IJssel zijn.

Maar zover zijn we nog niet eerst komen we nog in het boeken en kunstenaars dorp Bredevoort. Hier moet je een keer een kijkje nemen als je er de kans voor hebt.

De route is goed uitgezet, maar als we een 90 km. gefietst hebben zijn we toe aan een camping. Met alleen het boekje kom je al gauw bedrogen uit. Geen camping of vvv te vinden. Dus maar weer op de pedalen, het is fris en we worden het fieten wat zat.

In elk volgende dorp zal wel een camping zijn houden we elkaar voor. Niet dus, na een dikke 130 km. zien we de eerste camping langs de IJssel. Tot onze schrik wel een erg grote camping. Het is een goede rustige familie camping met een goed restaurant, dus we hoeven niet te koken vandaag. Zo komt er aan een mooie iets te lange fietsdag tot een mooi eind.


Na een goede nachtrust fietsen we boven op de rivierdijk naar het noorden. Als we een kleine kilometer ver zijn zien we een minicamping liggen onderaan de dijk. We hadden dus iets door moeten fietsen gisteren, maar dan hadden we wel zelf moeten, koken en nu hebben we van de luxe kunnen genieten in het restaurant.

Het is mooi fietsen langs de rivier, en we komen al pratend al vrij snel in Vorden en Zutphen. De route maakt wel in alle steden een rondrit langs de aanwezige kerken. Zutphen is een gezellige stad om even te verblijven.

We gaan weer verder over mooie auto luwe wegen richting Laren, het einde van de route. Hier komen we op een boererij camping. Het is al weer de laatste nacht van deze reis. We voelen ons al echte ervaren fiets kampeerders.

Vandaag gaan we richting De Wijk over de Lemmelerberg. Het is de laatste fietsdag en we zijn al aan het verzinnen wat we het volgende jaar gaan doen. De weg naar De Wijk is best een kleine uitdaging, (zo zonder kaart) tot de Lemmelerberg is het op de borden wel te doen, maar vanaf hier naar De Wijk is het zonder kaart niet eenvoudig. Weer een wijze les neem voldoende kaarten mee. Een mooie ervaring rijker komen we dan toch aan bij de auto en na een bakje koffie en alles in laden gaan we naar huis voor de volgende fietsvakantie.