Voorwoord

De N.A.P. route die loopt van Nieuwe Schans naar Breda. Wij hebben er weer een rondje van gemaakt, en zijn begonnen met de Waddenzee route van Harlingen naar Nieuwe Schans, vanaf hier naar Breda, vanuit Breda zijn we naar de kust gefietst om daar de Nederlandse Noordzee route op te pakken om zo weer op de Waddenzee route uit te komen.

De LF routes zijn eenvoudig te combineren tot een mooie fietsroute en vaak goed bewegwijzerd met borden.

We zijn nu ook in het bezit van een digitale foto camera, zodat we een foto album op de website kunnen plaatsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waterlinie of N.A.P. fietsroute

Maandag 02 augustus

Route Bolsward Lauwersoog via Harlingen, lengte 104 km. N.o. wind 3 tot 4 beaufort, zonnig en 24°C

We zijn vroeg vertrokken in een door mist gehuld Friesland. We hebben nu beide voor en achtertassen op de fiets en Addie heeft de B.O.B. achter de fiets. Het is een weelde zoveel pakruimte als we nu hebben.

We hebben door ervaring besloten om ongeveer elke 20 km. te stoppen voor een rust. De eerste rust is bij het gemaal van Roptazijl langs de Waddenkust net voorbij Harlingen. Harlingen is overigens nog de enige Friese zeehaven met een open verbinding naar zee. In de zomer vertrekken hier veel toeristen naar de Wadden eilanden.

De route staat goed aangegeven, maar het is eigenlijk ook niet mogelijk om te verdwalen als je de zeedijk aanhoud. De route gaat wel door de verschillende kleine Friese terpdorpen, die langs de kust gelegen zijn.

Boven Marrum kom je voorbij een kunstwerk van Ids Wiersma. Dit is in 1993 opgericht na de delta verhoging over een lengte van 60 km. Het lijkt wel een soort tempel. Na dit kunstwerk passeer je het terpdorp Hogebeintum dat 8,80 meter boven de zeespiegel ligt en daarmee de hoogste terp van Nederland is. Het is een restant van een 10 ha grote terp.

Het laatste stuk is stevig doorfietsen. de fietsroute gaat dan langs het Lauwersmeer en ten noorden hiervan ligt achter de zeedijk de Waddenzee, wat samen voor een stevige wind kan zorgen.


Dinsdag 03 augustus

Van Lauwersmeer naar Termunterzijl, lengte 88 km. wind N.O. 3 tot 4 beaufort, zonnig met een temperatuur van 27°C.

Het eerste gedeelte gaat vandaag direct door het natuur en militair gebied De Marnewaard. De fietspaden zijn verhard, maar elke kruising is er één met een zandweg. Door de droogte is het zand erg rul en moeten we dus steeds afstappen. Dit zorgt voor een hoop oponthoud.

De Marnewaard is een mooi natuur gebied waar voor de militairen een oefendorp is gebouwd met verschillende doorwaadbare riviertjes waar ze kunnen oefenen met hun voertuigen.

Je verlaat het gebied door dwars een oude zeedijk over te steken. Helling op en trap af, niet de meest handige manier met een bepakte fiets, maar wel te doen. Na het natuur gebied fiets je door kleine boeren dorpen langs de zee. Het landschap is hier nog afwisselend.

 

In Uithuizen staat het kasteel Menkemaborg. Uithuizen is omstreeks het jaar 1000 ontstaan op een oeverwal langs de monding van de Fidel. Deze rivier had een trechtervormige monding, de Fizelboezem. Deze is tussen 1192 en 1453 geleidelijk ingedijkt.

Vanaf dit gebied zie je de Eemscentrale al liggen en je krijgt het idee dat hij niet dichterbij komt. Het landschap wordt hier kaal leeg en plat. Vanaf Hoog Watum gaat de route naar het zuiden onder aan de dijk die langs de Eems loopt. Het is een autovrij fietspad, maar niet schapen vrij.


Woensdag 04 augustus

Van Termunterzijl naar Slochteren, lengte 89 km. wind n.o. 1 tot 2 beaufort, zonnig met een temperatuur van 28°C.

Bij Termunterzijl komt het buitendijks gedeeltelijk droog te liggen tijdens eb, er blijft dan nog maar een smalle vaargeul over voor de schepen.

Het gedeelte wat we fietsen vanaf Termunterzijl naar Nieuwe Schans is saai, lange eindeloze rechte wegen waar de wind vrij spel heeft op alles wat hoger is dan het gras.

De Waddenzee route eindigt in Nieuwe Schans bij het station, maar even daarvoor staat het start bord van de NAP route de LF9. Je fietst direct door een nieuw aangelegd natuurgebied met bossen en grote water partijen.

Het is wel apart hoe snel het landschap veranderd van leeg, vlak, plat en kaal, naar deze jonge verademende aanplant. Waar dit gebied is aangelegd lag vroeger een dorp, wat door de Dollard in de 14e eeuw is verzwolgen. Men is tijdens het aanleggen van de dijken en kanalen de fundamenten van het verdwenen dorp tegen gekomen.

 

De omgeving begint nu heel erg op het Drentse landschap te lijken, maar we zijn echt nog in Groningen.

Je ziet hier veel grote boerderijen die voorzien zijn van mooi aangelegde tuinen en het landerijen zijn omgeven door boomwallen.

Het lintdorp Bellingwold is hier een erg mooi voorbeeld van. De boerderijen staan hier naast elkaar en tegenover elkaar. Het wekt wel de vraag op hoe zulke grote boerderijen kunnen bestaan zo dicht op elkaar gebouwd.

Als we het dorp verlaten komen we in het voormalig hoogveen gebied de "Weddebergen". ten zuiden van Bellingwold. Er staat nog een oude molen die als taak had het 412 hectare grote gebied af te wateren. Sinds 1910 wordt dit door een pomp installatie gedaan.

Vanaf hier fietsen je door Winschoten naar Slochteren. De route gaat swars door het buurtschap "Froombosch", wat een mooie rustige plek voor de nacht is.


Donderdag 05 augustus

Van Slochteren naar Oude Willem, lengte 87 km. wind n.o. 1 tot 2 beaufort, zonnig met een temperatuur van 30°C.

img5

We staan altijd redelijk vroeg op, zo rond zeven uur. Tijdens het maken van het ontbijt ruimen we direct de meeste spullen op en pakken alles in. Het is een routine geworden en binnen anderhalf uur na het ontwaken zijn we gereed voor het vertrek.

Als eerste passeren we het dorpje Kolham, waar een kerkje staat dat in 1641 door de provincie is gebouwd. In de gevel staat daarom dan ook het wapen van de provincie Groningen.

Via verschillende lint dorpen naderen we de stad Groningen langs het Eemskanaal. We dwalen wat door de stad, natuurlijk langs de Martini toren die we al een tijd in zicht hebben. Aan de zuidkant verlaten we de stad via het stadspark en komen door de Peizermaden, waar van oudsher hop wordt geteeld. We gaan we via Norg en Veenhuizen door het Fochterloërveen.

 

img6

Er loopt dwars door het veen een fietspad van Veenhuizen naar Appelscha.

Vanwege de relatief hoge ligging van het veen was dit vroeger de enige minder gevaarlijke route door het gebied.

Halverwege dit pad kruis je de grens tussen Friesland en Drente.

Je kan het veen in lopen via een houten loopbrug, maar dan moet je wel bestand zijn tegen steken van dazen.

Wij hadden er snel genoeg van en zijn in een strak tempo door het veen gefietst. Het "Aekingerzand" is het volgende natuur gebied dat we kruisen en hier is het goed toeven (geen dazen). We stoppen na een warme dag fietsen in het buurtschap Oude Willem.

Hier is een mooie rustige boerderij camping "De Bosrand".


Vrijdag 06 augustus

Van Oude Willem naar Oldenbroek, lengte 97 km. wind n.o. 1 tot 2 beaufort, zonnig met een temperatuur van 32°C. en benauwd

img7

De route van vandaag gaat door het Drentse landschap, langs hunebedden, deze eeuwen oude grafkamers zijn gemaakt van keien met soms wel een gewicht van 20.000 kilo.

Op twee na zijn alle hunebedden van Nederland te vinden in Drenten.

 

In de buurt van Meppel kom je in de veengebieden. In de dertiende eeuw werd de turf hier ontdekt en in een snel tempo afgegraven.

Hierdoor ontstond er open water. Ook wel trekgat of petgat genoemd. Tussen deze gaten werd er een strook land uitgespaard, de legakkers of ribben.

De route is goed aangegeven en we verliezen geen tijd met zoeken. Wel speelt het benauwde weer ons parten.

Veel drinken dus en een paar extra rust momenten. Er hangt onweer in de lucht en we zijn ook blij dat we eerst de tent op mogen zetten op de camping.

Van het slechte weer kom gelukkig niet veel terecht.


Zaterdag 07 augustus

Van Oldenbroek naar Groenekan, lengte 89 km. wind z.o. 2 tot 3 beaufort, zonnig en een temperatuur van 26°C.

img8

Vandaag steken we bij Elburg het Veluwemeer over naar het nieuwe land. We verwachten dat het een saai stuk zou zijn, maar niets is minder waar.

Het is een beschutte route door een lang maar smal bos. Het is wel een druk fietspad waar veel honden worden uit gelaten. Dit komt denken wij vanaf de vele campings langs dit gedeelte van de route.

We komen ook door het Spijkerbos, dat is vernoemt naar het "Spijk", een  vroegere ondiepte in de Zuiderzee, en een beruchte plek voor vissers.

Nu is het bos alleen bij fietsers berucht, want de weg is lang en recht en bij tegenwind een hele onderneming. Na Zeewolde gaan we naar het Nijkerkernauw en bij de sluis komt de Zuiderzee route samen met de N.A.P. route.

 

img9

Het ruikt hier gewoon naar de oude visser plaatsjes als Spakenburg en Bunschoten.

Hoog op de dijk heb je een mooi uitzicht op het oude stoomgemaal "Hertog Reijnhout". Bunschoten Spakenburg is veranderd van een vissersdorp in een toeristisch openlucht museum met de oude aken in de haven. Het is hier altijd druk.

Wij gaan snel verder en zodra je de haven verlaat wordt het weer rustig. De route gaat over van de laag gelegen weilanden, naar de Gooise loofbossen. Nederland heeft veel verscheidenheid aan natuur binnen relatief korte afstanden.

De dag eindigt in Groenekan op een alternatieve camping. Bij Groenekan ligt het Ford "Ruigenhoek", dat nog niet eens zo lang geleden nog in gebruik was als munitie opslagplaats van het leger. Het ford heeft een rijke geschiedenis en is een van de zestig forten van de Hollandse Waterlinie.

In de tweede wereld oorlog zijn hier door de Duitsers verzetstrijders of vermeende verzetstrijders gefusilleerd. Het ford is niet voor bezichtiging open gesteld, maar wie weet komt dat nog.


Zondag 8 augustus

Van Groenekan naar Oosterhout, lengte 91 km. wind z.o. 4 tot 5 beaufort, zonnig en een temperatuur van 30 tot 32°C benauwd weer.

img10

Stevige wind tegen vandaag, het eerste uur is goed te doen, want de route gaat dwars door Utrecht. Het is voor de meeste mensen nog te vroeg op zondag morgen, dus kunnen we mooi door fietsen.

Utrecht, Nieuwegein en Vianen zijn aan elkaar gebouwd, maar als we dit gebied door zijn komen we weer in open land. We volgen min of meer het riviertje de Zederik en het Merwede kanaal richting Gorinchem.

Het land licht laag en is veenachtig. In Gorinchem nemen we de veerboot naar Woudrichem. Dit is een mooi oud stadje wat het bezichtigen waard is. Hierna gaat de route verder naar het zuiden richting Almkerk.

 

img11

Het is hier erg stil en het landschap is vrij eentonig. Wat je van Noord Brabant niet zou verwachten is dat er geen café of restaurant in dit gedeelte open is.

We hadden er met de aankopen van onze voeding op gerekend dat we onderweg wel ergens zouden kunnen eten. Niet dus. Later horen we dat het in deze omgeving altijd op zondag rustig is vanwege de protestantse gemeenten.

We stoppen in Oosterhout. Op de camping informeren we of je hier ergens kan eten. De chinees was wel open. Dat is voor ons geen straf, dus naar de chinees.

Alleen pinnen was hier nog niet bekend, zodat we eerst geld uit de muur moesten halen. We zijn nu bijna aan het einde van de N.A.P. route en gaan morgen via Breda richting de Zeeuwse kust.


Maandag 09 augustus

Van Oosterhout naar Kruiningen, lengte 95 km. wind z.o. 2 tot 3 beaufort, zonnig en een temperatuur van 30°C. De wind de hele dag in de rug super.

img12

We gaan vroeg op weg, dan zijn we de ergste warmte wat voor. De grote camping hebben we wel gehad, al was de nacht rustig.

De route gaat eerst door het bos richting Breda. De smalle wegen worden als sluiproute gebruikt naar de stad, dus is het niet erg rustig op de fiets en oppassen geblazen.

Je kan de N.A.P. route nog verder volgen naar Antwerpen, maar wij pakken een stuk van de LF13 op naar Vlissingen. Het is niet moeilijk om Breda door te fietsen, de route staat erg goed aan gegeven. We passeren de Koepel van Breda, waar de oorlogsmisdadigers ‘de drie van Breda’ vast hebben gezeten.

Na de koepel kom je in een natuur gebied dat eerst begint als park en daarna natuur gebied wordt. Hier stroomt ook het riviertje de Mark. Als je de Mark verlaat ga je richting Zundert door de bossen en de heide. Niet alle wegen zijn hier verhard, maar doordat het al een tijdje droog is zijn de modder en zand wegen hard en goed te berijden.

Zo fiets je vlot door westen van Brabant en een klein stukje door België. Daarna gaan we via Woensdrecht naar het Schelde Rijn kanaal wat we oversteken en zijn dan in Zeeland.

 

img13

Bij het Nauw van Bath gaan op de dijk rusten met het zicht op de Schelde. We fietsen namelijk onder de zeedijk langs, maar wel aan de binnenkant. We zien dus eigenlijk niets van de Schelde.

Na de thee gaan we weer op weg en op zoek naar een winkel. We hebben bij elke kerktoren gezocht en de enige winkel die we vonden was op maandag gesloten.

Een goed les, we zorgen in het vervolg wel dat we voldoende proviand hebben in het weekend. Eerst geen restaurant open en nu geen winkel.

Voor Kruiningen fietsen we tegen een camping aan met een winkel. Al met al een goede dag en weer voldoende eten, en dus kunnen we weer koken. Het is hier goed toeven op de camping, we hebben aanspraak voldoende van andere mensen die met de fiets op vakantie zijn.

Het gebeurt niet vaak dat je met zoveel mensen op de fiets op een camping staat. Erg gezellige avond gehad hier met veel verhalen, tips die we wel en tips die we niet kunnen gebruiken.


Dinsdag 10 augustus

Van Kruiningen naar Burg Haamstede, lengte 88 km. wind zuid-west 4 tot 5 beaufort, zonnig, in de middag regen en een temperatuur van 24°C.

img14

Vandaag gaan we eerst eens goed inkopen doen voor we verder met onze fietsticht gaan beginnen. Het is ook niet zo erg warm meer, dus prima weer om te fietsen. We zoeken de zeedijk weer op, maar moeten dan eerst de zeesluizen van Kruiningen passeren, die het kanaal door Zuid Beverland scheidt van de Wester Schelde.

Als we de sluizen verlaten en richting Hansweerd gaan, staan daar de oude sluizen die als een soort monument midden in het Zeeuwse land staan.

We volgen de binnen en middel dijken en steken zo Zuid Beverland dwars door richting Middelburg.

Het begint nu wat te druppelen en als we in Middelburg zijn regent het stevig. We komen in Middelburg op de LF1b de Noordzeeroute. Na Middelburg gaat de route over rustige kleine landweggentjes en fietspaden richting Veere. Daar het stevig regent hebben de meeste vakantie gangers in Zeeland besloten om maar de oude stadjes te gaan bezoeken in plaats van het strand. Het is hier dan ook erg druk en we kunnen alleen lopend door de mensen menigte komen. Doordat het zo druk is, zien we niet zo veel van het mooie oude vissers plaatsje.

 

img15

Als we Veere verlaten fietsen we over de Veerse of Veersegat dam, die als eerste dam in het kader van de Delta werken is gebouwd.

Na nog een klein stukje over Noord Beverland te hebben gefietst komen we over de eerste grote Stormvloed kering de "OosterSchelde dam", met in het midden het voormalig werkeiland Neeltje Jans.

Dit is nu het informatie centrum over de Delta werken. Je kunt hier ook een excursie maken naar het inwendige van de stormvloed kering.

Na het passeren van de dam fietsen we door het duingebied van Westschouwen. Voor Nederlandse begrippen is het hier behoorlijk heuvelachtig.

Dit gebied is door Staatsbosbeheer in gericht en wij vinden het erg mooi. We hebben geen spijt dat we hier doorheen zijn gefietst. Bij Burg Haamstede zijn gaan we op zoek naar een camping.

Er zijn hier meer dan voldoende campings. Het is wel de eerste avond dat we, door het mindere weer, in de tent bivakkeren deze vakantie. Het is vrij fris en vochtig deze avond. Maar met een paar theelichtjes in een steelpannetje is het zo een paar graden warmer in de tent en het heeft ook wel weer wat.


Woensdag 11 augustus

Van Burg Haamstede naar Monster, lengte 92 km, wind zuid-west 3 tot 4 beaufort en een temperatuur van 25°C.

img16

Als we vanmorgen uit de tent komen is het opgeklaard en belooft het een weer mooie dag te worden.

We hebben de wind in de rug en zij zo al snel bij de Brouwers dam. Langs de Brouwersdam is het één groot strand en er staan veel campings langs het water. Aan het einde van de dam is er een natuur en recreatie gebied "De Punt van Goeree".

We zijn nu in Zuid-Holland en fietsen over de zo genoemde geest gronden. Na Stellendam, fietsen we over de Haringvlietdam. Dit is de laatste grote dam van de Delta werken die we over fietsen.

We naderen Brielle en de komen onvermijdelijk in het industrie geied van de Rotterdamse Petroleum havens. Als je langs de Brielsemaas fiets zou je niet zeggen dat je vlak bij de zeehavens bent. Het landschap is ingericht als een groot recreatie gebied voor Rotterdam. En we moeten zeggen het is knap gedaan.

 

img17

We steken met de gemeente pont de Nieuwe Waterweg over bij Rozenburg. We varen naar de overkant tussen de grote zeeschepen door.

Langs de noordelijke over van de Nieuwe Waterweg is een breed fietspad, waar geen autoweg naast is. Dit rijd prima en we kunnen hier optimaal genieten van de langs varende schepen.

We ziet al van heel ver de Stormvloedkering ter hoogte van Hoek van Holland. Dit is weer een staaltje waterbouwkundige techniek van de bovenste plank.

Als we Hoek van Holland zijn gepasseerd, fietsen we weer door de duinen en langs het Westland, met zijn glazen kassen.

In Monster houden wij het voor gezien en gaan naar de plaatselijke camping. De plaatsen op de campings langs de kust zijn in vergelijking met de rest van Nederland wel wat krap bemeten, maar het kan voor ons best. Wij blijven over het algemeen toch nooit langer dan één nacht op een camping.


Donderdag 12 Augustus

Van Monster naar Heemskerk, lengte 92 km. wind zuid-west 5 beaufort en regenachtig, temperatuur van 24°C.

img18

Vandaag gaat de route voor het grootste gedeelte door de duingebieden van de Zuid Hollandse kust. Als eerste passeren we Scheveningen en Den Haag.

De route is hier niet echt duidelijk en je moet goed de kaart erbij houden. Je wordt dwars door Scheveningen geleid, maar achteraf hadden we beter de kust en de haven van Scheveningen kunnen volgen.

Maar de route gaat natuurlijk langs de bezienswaardigheden Scheveningen. Vandaar dat we dwars door het dorp worden geleid.

Na Scheveningen komen we door het grote duin en spaarbekken gebied rond Wassenaar. Hier komt een groot gedeelte van het drinkwater rond dit gebied vandaan.

 

 

De wegen zijn hier niet toegankelijk voor auto’s. Fietsers en wandelaars is het enige wat je hier tegenkomt. Het terrein is wel erg gearceerd, maar goed te doen. De wegen en paden zijn verhard en dus  goed te berijden.

Bij Sandpoort rijd Addie over een stuk glas en de band is niet te repareren. Dus op zoek naar een fietsenzaak om een nieuwe buiten en binnen band te kopen. Als we er eindelijk één gevonden hebben wil de eigenaar de band er zelf omleggen.

Dit aanbod nemen we aan en gaan in het dorp een bak koffie halen. Als we weer op weg gaan missen we een bordje dat, achteraf in de struiken verborgen staat. Het is nu zoeken in het rand stedelijk gebied rond IJmuiden.

We vinden de borden die naar de veerboot gaan en volgen die maar. Als we van de boot af komen zitten we weer op de route en fietsen door naar Heemskerk. Hier zijn we al eens eerder geweest. En na het opzetten van de tent en een heerlijke avondmaaltijd genieten we nog na van de dag.


Vrijdag 13 augustus

Van Heemskerk naar Bolsward, lengte 123 km. wind zuid-west 5 beaufort, regenachtig en een temperatuur van 24°C.

img19

Vandaag is het weer niet optimaal, de afgelopen nacht heeft het hard geregend en geonweerd. Als we opstaan is het gelukkig weer droog, maar in de loop van de dag regent af en toe en het waait weer hard.

Gelukkig hebben we, net als de afgelopen week de wind mee.

We vervolgen onze tocht door de duinen gebieden rond Castricum, waar je intree hoort te betalen, maar we weten alleen niet hoe. De betaal automaten werken niet.

Als we het duingebied verlaten komen we bij de Hondsbosse Zeewering waar je langs de zee of de land kant kan fietsen. Wij kiezen omdat we toch de wind mee hebben voor de zeekant. Door de harde wind raast het zeewater zo luid dat je voor elkaar onverstaanbaar bent.

 

img20

Als we bij Callantsoog zijn besluiten we om dwars door Noord-Holland naar de afsluitdijk te fietsen en dan in één ruk door naar huis te gaan.

We hebben geen zin om weer een nacht in de regen te staan. We stoppen nog even bij de Zingend Wielen om het lichaam te versterken met een bak goede koffie en een flink stuk appeltaart.

Als we weer op weg gaan is het droog en dat zal zo de rest van de dag blijven . De afsluitdijk over fietsen gaat met de harde wind in de rug als een trein. Je moet er niet aan denken dat je de wind hier tegen krijgt.

Thuis aan gekomen gaat alles weer over in ons oude ritme. Spullen uitpakken, laten drogen en de was doen.

 


Resumé

We hebben een mooie fietsvakantie achter de rug en veel om over na te praten. Op de fiets hebben we alweer plannen voor het volgende jaar gemaakt.

Het plan is wel om volgend jaar met de fiets naar het buitenland te gaan, hoe of wat weten we nog niet, maar daar hebben we de hele winter voor om over na te denken. Het voorbereiden is voor ons ook een soort vakantie. Het is bijna jammer dat de tent moet worden opgeruimd en de fietstassen weer naar zolder gaan.