Voorwoord

We hebben voornamelijk op campings overnacht, maar er zitten in de route ook stukken waar geen campings zijn. Hier hebben we gebruik gemaakt van B and B.

De weergave en beoordeling van de campings is zoals wij de ervaren hebben. Het is best mogelijk dat eer mensen zijn met een geheel andere ervaring.

Gegevens van de campingwebsite zijn 31 maart 2022 gecontroleerd.

De websites van de campings zijn in 2019 gecontroleerd en bij gewerkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Campings Nederland.

Camping "De Scheepershoeve".

De eerste camping is in IJhorst, een mini camping, "De Scheepershoeve" met uitstekend sanitair en gratis douches en warm water. De plaatsen zijn erg ruim en het is een nette camping. De camping ligt aan de grens van IJhorst en een paar kilometer ten zuiden van De Wijk, waar een supermarkt is.

Deze camping is per 1 oktober 2019 definitief gesloten.


Mini camping "De Hooiberg".

In de buurt van Neede komen we op mini camping De Hooiberg. We worden ontvangen met een bakje koffie door de vriendelijke eigenaar. Hij verteld dat hij na veel problemen met de gemeente deze camping twee jaar geleden heeft opgestart. Het is een gemoedelijke en rustige camping met een kookgelegenheid. Goede accommodatie.


Campings die we op de terug weg hebben bezocht in Nederland.

"Boerderij camping "Erve Hesselink".

Nadat we in Duitsland geen geschikte camping meer konden vinden zijn we door gefietst naar Vrede waar we ons een warme maaltijd hebben laten voor zetten. Ook na Vrede waren er twee aangegeven campings gesloten. Dat is niet goed voor de gemoedsrust na een lange dag fietsen. Gelukkig zagen we de boerderij camping Erve Hesselink. Een prima camping met voldoende accommodatie. Hier kan je ook terecht voor B and B. Ondanks dat de camping aan een doorgaande weg is gelegen is het er s’nachts erg rustig. Vriendelijk ontvangst en een schuur waar je de fiets kan stallen.


Vakantiepark "De Lourenshoeve".

Net buiten Den Ham komen we op de paardenboerderij camping De Lourenshoeve. We zijn de enigste gasten, dus erg rustig (eigenlijk te rustig). De accommodatie is wat sober en er heerst geen gezelligheid. Het belangrijkste op deze camping is de bij behorende manege. Je kan hier verder ook niets krijgen, dus je moet in alles zelf voorzien. Voor één nacht is het er prima.


Mini camping "De Houtwal".

In Paaslo is de mini camping De Houtwal. Aardige ontvangst en een mooie camping met goed sanitair. De plaatsen zijn beschut met hagen, zodat je eigenlijk altijd uit de wind kan staan. De gehele entourage is vriendelijk en straalt gemoedelijkheid uit. Deze camping is het aanbevelen waard.

Campings Duitsland.

"Erholungszentrum Grav Insel"

De eerste camping in Duitsland langs de Rijn is Camping Erholungszentrum Grav Insel. Een ongelofelijke grote camping. Waar wij staan langs het water is hij meer als een kilometer lang. We zijn wat benauwd voor wat de nacht brengen zal, maar dat valt erg mee.

De bewaking is erg goed en ondanks dat het voor Duitsland een extra lang weekend is blijft het s,nachts rustig. Het sanitair is erg schoon en erg groot. Er zijn meer dan zestig douches bij de dames en de heren. Je hoeft dus niet te wachten. Ook is er een groot restaurant en een grote supermarkt. Al met al een erg goede camping. Wel erg druk.


"Rhein camping Meerbush".

Door gebrek aan campings komen we op Rhein camping Meerbush. Een aantal jaren geleden zijn we hier ook al eens geweest en daar bewaren we geen goede herinneringen aan. Er is een nieuwe eigenaar die het spijt dat hij steeds word geconfronteerd met het slechte imago uit het verleden.

Nu is het een vriendelijke camping met een redelijke prijs. Het sanitair is mobiel, maar erg schoon. De nieuwe eigenaar heeft er een nette eerlijke camping van gemaakt. Ook het terras is nu druk bezet. Het is nu een camping waar je als fietser goed kan vertoeven. Wel is het s'nachts druk op de Rijn met de beroepsvaart.


Campingplatz "Berger".

De Camping Berger Rodenkirchen Is ook een camping waar we al eens eerder hebben gestaan. Hij is druk bezet als we aankomen, maar jer is altijd wel plaats voor fietsers. Er is een kleine winkel waar je de dagelijkse dingen kan krijgen. Er is een groot restaurant bij de camping en een plek waar je kan koken en zitten. Net sanitair en goede douches.


Knaus campingplatz "Rhein-Moezel"

In Koblenz ligt op de splitsing van de Rijn en de monding van de Moezel camping Rhein-Moezel De geniale ligging van deze camping maakt hem zo bijzonder. Je hebt van alle plaatsen uitzicht op de Rijn. De accommodatie is redelijk, aan de oude kant, maar wel schoon. Je bent op loopafstand van het oude centrum van Koblenz deze stad is zeker een bezoek waard. Net buiten de camping is een grote supermarkt.


Campingplatz "Oranienstein"

Camping Oranienstein In Diez is gemoedelijk. Er is een klein restaurant met een zeer kleine kaart, maar met grote porties en dat kan je gebruiken na een lange dag fietsen. Het eten is goed en er word niet bezuinigd op de hoeveelheid.

Fijne camping met vriendelijke mensen. Als je de was wilt doen moet je deze inleveren bij de receptie en de eigenaresse doet de bediening van de machines.


Campingplatz "Wetzlar".

Camping de Fischerhütte in Wetzlar is matig, maar hij voldoet aan onze minimale eisen. Dat betekent een toilet en eventueel een douche. Deze beide zaken waren aanwezig. Wij kregen een plekje achter de gebouwen van een visclub of iets dergelijks. Voor één nacht is het verder prima, maar we hebben al eens beter gestaan.


Campingplztz "Waldcamp"

Na een stevige klim staat het bordje van camping Meerbornsheide langs de weg. Als je het kleine landweggentje naar de camping volgt kom je voor een grote desillusie te staan. Tenminste toen wij er aankwamen.

In eerste instantie lijkt de camping verlaten en gesloten. Het restaurant is een grote bouwval en dat geld eigenlijk ook voor de rest van de camping. We worden wel vriendelijk aangesproken door wat later blijkt de nieuwe eigenaar. Er is plaats en er zijn mobile sanitaire containers. Verder is er eigenlijk niets.

Wel erg veel rust. De camping verkeert in een grote staat van verwaarlozing. Bij gebrek aan campings hebben wij besloten om hier de nacht maar door te brengen. Je betaald overigens wel de volle prijs. Dat dan weer wel. Geen aanrader, maar in een camping arm gebied wel te doen al zouden wij hier de volgende keer kiezen voor een B and B.


"Asel-Sued"

Boerderij camping Asel-Sued is een belevenis. Er is een kleine kamp winkel en een klein restaurant. De camping is ruim opgezet met nieuw sanitair. De vrouw van de eigenaar is eigenlijk de gene die de camping beheerd en komt oorspronkelijk uit Nederland.

Ze is erg attent en waarschuwde ons dat er s,nachts vaak wasberen op bezoek komen. Dus als we voeding hadden in de tent konden we die beter in de kluisjes van de camping opslaan. Er zijn inderdaad s,nachts wasberen in onze tent geweest, maar ze hebben niets gedaan.

Erg fijne camping op een mooie locatie. Het veld voor tenten is erg ruim met een mooi uitzicht. Dit is ook wel een camping waar je een paar dagen zou kunnen blijven staan.


Campingplatz "Kassel"

In de stad Kassel langs de Fulda doen we de camping Fulda Camp aan. Een in 2010 wat gedateerde stads camping. De camping ligt wel mooi langs de Fulda, maar alles is wat in een mindere staat. Voor één nacht na een dag lang fietsen is hij wel te doen.


Campingplatz "Busch".

Campingplatz Hann Münden is niet goedkoop, maar ligt wel op een bijzondere locatie. Op een eiland waar de Werra en de Fulda samen komen en de Wezer vormen. We zijn hier eerder geweest en zijn ook nu weer erg tevreden over deze camping. Het is een gezellige camping met een mooi trekkersveld waar veel fietsers komen. De stad is zeker een bezoekje waard.


Campingplatz "Höxter".

Het trekkersveld van de camping bij Höxter lag de vorige keer dat we hier waren langs de Wezer. Nu sta je midden op de camping. Het is hier wel beschutter dan langs het water. Het is een goede camping met goed en mooi sanitair. Höxter ligt op loop afstand en je kan hier alles krijgen wat je nodig hebt. Het is toeristisch, dus er zijn ook veel terrassen en restaurants. Het zwembad ligt naast de camping.


Campingplatz "In den Tannen".

Camping In den Tannen nabij Stukkenbrok Senne is als wij er komen erg rustig. Op het trekkersveld dat mooi beschut staat in een bos staan meer fietsers. Het sanitair is prima verzorgt, maar er is verder niets te koop omdat het hoog seizoen hier nog niet was begonnen. Alleen in het weekend zou  het winkeltje open zijn.

Inmiddels is de camping gesloten. In september 2018 is alles met de grond gelijk gemaakt en is ook de website verwijderd.


"Warendorff"

In Warendorff belanden we op een camping met alleen maar vaste gasten. Het is hier erg magertjes zelfs voor ons. Er is geen wasmachine. Het trekkersveldje is wel mooi gelegen, dus als je net als wij er altijd rekening mee houd dat je alles bij je moet hebben is het goed te doen.

Bed & Breakfast Duitsland

Gasthof "Meier".

Gasthof Meier in Siegen is redelijk. De informatie op het internet is minder positief dan, wat wij zijn. We hebben er goed gegeten en rustig geslapen. De kamers zijn wel klein, maar voor één nacht is dat geen probleem. Het sanitair is prima, schoon en ruim voldoende.

Het gasthof bezit geen website.


Bad Berleburg.

Na verschillende afwijzingen komen we in Bad Berleburg bij een B & B aan de Ulmenweg.

Er zijn in deze stad vrij veel B & B's, maar als fietser ben je zeker niet overal welkom. De afwijzingen bestaan uit, niet gereserveerd, of we zijn vol. Aan de Ulmenweg waren we meer dan welkom. Grote kamer met goed sanitair.

Het ontbijt was ruim voldoende. Het verdiend aanbeveling om eerst even rond te kijken, want later zagen we ook nog speciale fietsers B & B.