Vlaanderen fietsroute

Gefietste routes

 1. Bolsward-Hattum 98 km
 2. Hattum-Otterlo 77 km
 3. Otterlo-Haps 87
 4. km Haps-Healen 82 km
 5. Healen-Lanaken 64 km
 6. Lanaken-Oud Heverlee 119 km
 7. Oud Heverlee-Moerbeke 87 km
 8. Moerbeke-Kluisbergen 47 km
 9. Kluisbergen-Kemmel 76 km
 10. Kemmel-De Haan 98 km
 11. De Haan-Gent 83 km
 12. Gent-Zandhoven 119 km
 13. Zandhoven-Ulvenhout 70 km
 14. Ulvenhout-Zwijndrecht 43 km
 15. Zwijndrecht-Almere 109 km
 16. Almere-Bolsward 119 km
202203

Voorwoord.

kaart

Het was in eerste instantie moeilijk om weer een nieuwe fiets vakantie route te bedenken. We bedenken eigenlijk niet zelf iets, want er zijn zoveel fietsroutes die beschreven zijn dat we niet het wiel hoeven uit te vinden. Het is wel zo dat we al zoveel hebben gefietste dat het steeds lastiger wordt om routes te fietsen die we nog niet gedaan hebben. Je moet dan al met het vliegtuig naar een ander continent.

Gelukkig hoorden we van de Vlaanderen fietsroute. Eerst dachten we nog is dat wel wat, maar na wat geïnformeerd te hebben hier en daar ontstond er een vast omlijnd plan. Belangrijk van deze route is dat vrijwel alle Vlaams Belgische voorjaar klassiekers (wielrennen) door de route verweven zijn.

Dus dit jaar fietsen we de Vlaanderen fietsroute. De gehele route is samengesteld uit verschillende LF routes en zijn afzonderlijk of aan elkaar gekoppeld te fietsen. De route is eenvoudig te volgen en het is als je redelijk getraind bent goed te fietsen. De route gaat over rustige wegen of over fietspaden. De beklimmingen zijn niet lang en niet extreem steil.

De fietspaden langs de kanalen zijn over het algemeen ver van de autowegen af. Als je net als wij alleen campings wilt aandoen zijn er een paar stukken bij, vooral in het zuidelijkste gedeelte van de route, dat er maar weinig campings in de buurt liggen en daardoor worden de dagafstanden wat langer.

 

De gefietste route

Ook nu zij we vanuit huis vertrokken. We zijn via de Veluwe naar het zuiden gefietst om zo via de Betuwe langs de Maas uit te komen. We hebben alle overnachtingen op campings doorgebracht.

In Nederland hebben we knooppunten gevolgd en voor Vlaanderen hebben we het bike line boekje Vlaanderen Fietsroute gebruikt.

Daar waar er aan de weg gewerkt werd was het soms even zoeken om weer op de route te komen, maar dit heeft ons niet echt gehinderd. België is een schitterend fiets vriendelijk land. 

Zoals gezegd, starten weer vanuit Bolsward en fietsen richting Lemmer om via de Noord-Oost polder richting Kampen te fietsen.

204
205

De wegen zijn hier lang en recht, maar met de weinig wind is het goed te doen en fietst het niet vervelend.

Sterker nog het is ondanks dat het gemaakt land is toch mooi. Vanaf Emmeloord gaan we naar Kampen om dan de Veluwe van noord naar zuid te doorkruisen.

We volgen weer de knooppunten en zo kom je toch op de mooiste plekjes van ons Land.

We ontmoeten op de camping in Hattem, mensen die vanuit Schotland op een tandem in Nederland aan het fietsen zijn. Ze zijn heel wat primitiever op de fiets als wij. Wij hebben ervoor gekozen om een redelijke tent mee te nemen en opvouwbare stoeltjes. Zij hebben een lichtgewicht tent (Huba Huba) en geen stoelen. Dit valt hun erg tegen. Ze zijn erg benieuwd naar onze nieuwe stoeltjes van Alite (de monarch).

Na even onze stoeltjes geprobeerd te hebben, is het eerste wat ze de volgende morgen willen gaan doen, ook van deze stoeltjes te gaan kopen. Ze willen richting Groningen en daar heb je wel goede outdoor zaken.     

Wij gaan verder naar het zuiden en zouden met een fietsveer de grote rivieren over willen steken. We proberen dit in de buurt van Wageningen, waar een groter veer vaart en hier lukt het wel. Maar in de buurt van Dodewaard staat het water door de lange droogte te laag en kunnen we niet over varen.

Dit gebeurt nog twee keer verder stroomopwaarts van de Waal en uit eindelijk fietsen we bij Nijmegen langs het spoor over de brug naar de stad. Het plan was om ergens in de buurt van Den Bosch op de route te komen, maar dat word nu wat meer oostelijker.

206
208
209
210
211
207

Als we Nijmegen door zijn volgen we de Maasland route tot we de Maas over kunnen steken naar de westelijke oever. Hier gaan we dan aan de Belgische kant van de Maas verder naar het zuiden.

Tot we voorbij Lanaken zijn is de route vlak en gaat hij voor een groot deel langs het Prins Albert kanaal. Maar zodra we het kanaal oversteken en pal west gaan fietsen begint direct het feest. De eerst echte klim is een feit. Het is er één die binnenkomt.

Je draait van de brug af links omhoog en het zijn ook direct haarspelt bochten. Eenmaal boven blijf je vrijwel op de zelfde hoogte, het is een beetje dalen en dan weer een beetje klimmen. Allemaal goed te doen. Het zijn over het algemeen land weggentjes die alleen door lokaal auto verkeer gebruikt mogen worden. Dit betekend dat het er rustig fietsen is.

Vanaf nu is de route glooiend, het is steeds dalen en klimmen, maar niet vervelend. We moeten naar de volgende camping een flinke afstand afleggen maar, de route gaat door een prachtig mooi gebied. We genieten met volle teugen.

Zo komen we ook in Hoegaarden. De bier stad. Wij wilden hier overnachten in een B & B, maar alles zat vol geboekt.

Dus na een bak koffie zonder iets erbij, want dat is vreemd genoeg niet normaal in België. Een kaas plankje is wel mogelijk, maar bij je koffie, dat leek ons niet zo. We gaan rustig verder en zo komen we langs de verschillende bekende fietspunten uit de voorjaar klassiekers.

212
213

De route leid je ten zuiden onder Brussel door. Dit gedeelte van de route is wel wat drukker, maar het valt allemaal wel mee. Vanaf hier gaat het naar de Kluisberg en Geraardsbergen. Daarna volgt de route naar de Kemmelberg en dan is het gedaan met het klimmen.

We komen nu bij de kust in de buurt en volgen voor een groot gedeelte de IJzer. Als we de IJzer verlaten wordt de route over een oud spoor geleid naar Nieuwpoort.

Dit gedeelte van België staat voor een groot gedeelte in het teken van de Eerste Wereld oorlog. Er zijn erg veel monumenten en oorlogsgraven.

Vanaf Nieuwpoort volgt de route de kust richting De Haan. Na De Haan gaat het dan weer richting het oosten.

215
216
217
218

We komen meer langs dan door de stad Brugge, maar dat ligt aan ons zelf. We zijn al eens met de fiets in Brugge geweest en geloven het nu wel. We moeten nog eenaardig stuk fietsen naar de stad Gent.

Vanaf Brugge naar Gent volg je het kanaal en dat is zoals we al gewend zijn erg rustig fietsen. In Gent houden we op de stads camping een rustdag, zodat we een dag de stad in kunnen. Gent is een mooie oude stad met veel kathedralen en een monumentaal centrum. Het is vanaf de stadscamping wel te lopen.

Normaal gaan er vanaf de camping bussen, maar helaas toen wij er waren staakten de chauffeurs. We hebben een mooie stads wandeling in Gent gemaakt.

219
221222

De laatste etappe in België wordt weer een flinke door gebrek aan campings. Vanaf Gent fiets je constant langs kanalen en riviertjes tot aan Zandhoven waar een op sterven na dode camping is. Na dik honderd kilometer langs het water te hebben gefietst wil je wel eens wat anders, maar dat zit er niet zo in.

Ook hebben we als testje moreel de wind tegen. Het is één van die dagen dat de weg wat aan de saaie kant is en dat het ook nog lang is. Dit is wel het minste gedeelte van de route. Na de nacht in Zandhoven gaan wij richting Baarle Nassau waar voor ons de route rond Vlaanderen eindigt, maar nog niet de vakantie.

We volgen vanaf Turnhout op advies van een aardige mevrouw die een stuk met ons op fietste, het Belsche lijntje, een oude tramweg die tot fietspad is gemaakt, naar Baarle Nassau . Dit Belsche lijntje moet je eigenlijk één keer in je leven gefietst hebben. Het leuke van dit fietspad is dat de Nederland Belgische grens net als op de kaart met kruisjes is aangegeven.   

De route door Nederland gaat via Breda naar Zwijndrecht, waar we een rustdag houden en familie bezoeken. Na Zwijndrecht fietsen we naar Alblasserdam om via de Kinderdijk langs de Lek te fietsen. We volgen de Lek tot het veer naar Schoonhoven en gaan dan via de Loosdrechtse plassen en de Vecht naar Muiden. Het is via de knooppunten makkelijk te fietsen en onze planning is goed uit te voeren. 

Het laatste gedeelte van onze vakantie gaat lang Almere en de Oostvaarders plassen. Hier krijgen we zwaar weer achter ons aan en met de harde wind in de rug proberen we het slechte weer voor te blijven. Dit lukt natuurlijk niet, maar tot aan Leystad blijven we de regen voor.

Daarna gaat het erg hard regenen, maar op de fiets heb je daar niet zoveel last van. Goede regenkleding en je kan wel wat hebben. We fietsten vanaf Leystad aan de buitenkant van de zeedijk langs het IJsselmeer naar de Ketelblrug. Met de wind mee is dit een prachtige tocht, ondanks de regen. Bij de ketelbrug kunnen de regenpakken weer in de tas en houden we het de rest van de dag droog. Het laatste stuk (behoorlijk stuk) fietsen we weer door ons thuis gebied en gaan we rechtstreeks op huis aan.

223


Ook nu hebben we weer genoten van de omgeving en de mensen om ons heen. Met name de vrijheid die je hebt op de fiets spreekt ons aan. De Vlaanderen fiets route is echt aan te bevelen. Het is een mooie route en bijna auto vrij. Het enigste wat soms lastig is, is dat er grote stukken langs de route zijn waar geen campings of B and B in de buurt is. Toch is het wel te doen. België een fantastisch fietsvakantie land.

224