Woord vooraf.

Zoals alle fietsvakanties die wij gemaakt hebben zijn we altijd op zoek naar kleine campings. Als het niet anders kan dan gaan we naar een grote camping. In Nederland is dit redelijk te realiseren, maar in België valt dit erg tegen. Er zijn niet veel campings, zodat je genoegen moet nemen met wat je tegen komt. Vaak liggen de campings, in het binnenland van België, op grote afstand van elkaar.

De Website's van de campings zijn 09 maart 2022 gecontroleerd.

Campings die we in Nederland bezocht hebben.

Vakantiepark "De Leemkule".

Landgoed Molecaten "De Leemkule" in Hattum is voor ons een verrassing. Als je de camping nadert heb je niet in de gaten dat het een grote camping is. Het is erg vriendelijk allemaal. De trekkers veldjes zijn erg mooi beschut. Sanitair is zoals je in Nederland mag verwachten, prima in orde. Rustige camping in een mooie omgeving.


"Het Rakkertje"

Mini boerderij camping "Het Rakkertje" in Otterlo heeft geen website meer. Mooie rustige camping met alles wat je nodig hebt. Je kan als je dat wilt je fiets in de schuur plaatsen.

Camping is definitief gesloten.


Mini camping "Cinguant".

Mini camping en zorgboerderij Cinquant is voor ons de grootste verassing op camping gebied die we tot nu toe hebben gehad. Ten eerste staat de camping nergens aangegeven, zonder gps is hij ook niet goed te vinden. Als je het erf oprijdt dan heb je het gevoel dat je goed fout zit. Het straalt echt zorg boerderij uit en zeker geen camping. Gelukkig werden we ontvangen door de eigenaresse die vertelde bewust geen reclame te willen maken voor de camping en daarom staat er geen bord bij de weg. Lijkt ons niet erg handig, maar als dat het idee is, prima. Wij zijn dan ook de enigste gasten op de camping. Het sanitair is niet erg schoon en het geheel ziet er wat smoezelig uit. Er waren ook geen mensen op het zorg gedeelte, dus we weten niet hoe dit samen gaat. Erg rustige camping ver van de weg.


Camping "Leudal".

In midden Limburg bezoeken we camping Leudal. Deze camping wordt door die nieuwe eigenaresse stevig verbouwt. De wasserette was nog niet gereed toen wij er waren, maar de eigenaresse heeft onze was mee genomen, gewassen en gedroogd. We kregen in de avond alles op gevouwen weer in de tent. Erg aardig. Groot trekkers veld met een toilet gebouw langs de rand. Sanitair is nog wat weinig, maar er wordt hard aan gewerkt.

Dit is inmiddels geen camping meer, maar een bungalow park.


Boerderij camping "de Beekhoek".

Op de terug reis hebben we de boerderij camping De Beekhoek in Ulvenhout aangedaan.Eindelijk weer eens een mini camping met alles wat daar bij hoort. Prima plaatsen en accommodatie. Een mooie plek om te staan. Je kan er verse groenten uit eigen tuin kopen. Toen wij er waren zelfs vers gestoken asperges. De camping is ook nog eens een van de goedkoopste die we deze reis gehad hebben.

Campings die we in België bezocht hebben.

Camping "San Lanaco".

Vlak bij de Nederlandse grens in België ligt de camping San Lanaco in de bossen bij Lanaken. De camping is groot met een zwembad waar het verboden is om in te zwemmen. Er is schijnbaar niet een plaats die is ingericht voor trekkers of tenten in het algemeen. We krijgen een plek waar eerst een vaste caravan heeft gestaan. Het ziet er wat rommelig uit, maar het is een plek met een eigen tuinhek. Op zich prima met wat privacy, maar niet echt gezellig. Sanitair is goed, maar de douches zijn op maar bepaalde tijden open. Ondanks de grote van de camping hebben we een rustige nacht gehad. Wat wel opvallend is dat er in s'nachts bewaking over de camping loopt.

225

Camping "Zoetwater".

Na een lange dag fietsen komen we bij het Waterpark in Oude Heverlee. We hebben nog geprobeerd om onderweg in een B & B te overnachten, maar alles is vol. De camping met de naam Zoetwater Caravan Camping staat nog wel vermeld in het Caet route boekje, maar de eigenaar wil eigenlijk geen tijdelijke gasten meer ontvangen.

Dit is het laatste jaar dat ze tenten toelaten. De accommodatie is slecht en vervallen. Het toilet is oud en smerig, je zit eigenlijk rechtstreeks boven de beerput. Niet meer van deze tijd. De douches zijn ook in vervallen staat. Alles wijst erop dat er niet veel aan de camping wordt onderhouden. Het is wel jammer, want het is de enige camping over grote afstand in de route.

Het verdiend aanbeveling om s’morgens eerst even contact op te nemen met een B & B als je van plan bent om niet een hele lange afstand te fietsen, dat voorkomt teleurstelling. Er is een kleine dertig kilometer verder als deze vervallen camping weer een goede camping. Dit is dan wel een dikke honderdenvijftig kilometer fietsen vanaf Lananken.


Camping "Raspaljers".

Camping Raspaljers. ligt boven op de Bosberg, dus voor je de tent kan opzetten eerst nog een laatste stevig klim. Leuke gemoedelijke camping. Een verademing na Oude Heverlee. Groot trekkersveld en dicht bij de douches en toiletten. Is niet modern, maar wel schoon en ruim voldoende warm water. Een aanrader.

Als je de camping verlaat wacht je wel direct een stijle afdaling, dus voorzichtigheid is geboden.

226

Camping "Panorama Kluisbergen".

Camping Panorama Kluisbergen. Vriendelijk ontvangst en goede accommodatie. De douches zijn nieuw. Mooi uitzicht vanaf het trekkersveld op het dal. Er is een klein restaurant waar je eten van een kleine kaart kan bestellen. De porties zijn ruim voldoende en de spaghetti en lasagne die wij besteld hadden was heerlijk. Omdat de camping geen wasmachine heeft wilde de uitbaatster van het restaurant onze was wel doen. We kregen het gedroogd en opgevouwen terug. Deze aardige mevrouw wilde er niet voor betaald hebben. Dus weer een prima camping op een mooie locatie en behulpzame mensen.


Camping "Ypra".

Op de flanken van de Kemmelberg ligt camping Ypra. De camping heeft aan twee zeiden plaatsen voor trekkers. Wij hebben vanwege de harde wind in de beschutting van het bos gestaan. Maar aan de andere zijde van de camping heb je een mooi uitzicht op het dal, al sta je dan wel vol in de wind.

Mooie rustige camping met goed en schoon sanitair. Ook hier is weer een klein restaurant aanwezig. Prima camping om te staan, Om hier te komen moet je eerst wel een gedeelte van de Kemmelberg beklimmen. Het voordeel is wel dat je de andere dag vrijwel direct (eerst nog een klein stukje klimmen) met de afdaling kan beginnen.


Camping "Ter Duinen".

Richting de kust zijn er in België erg veel campings. Camping Ter Duinen in Den Haan wordt onze standplaats voor één nacht. Het trekkers of tent veld is erg groot en wij staan daar alleen. Het is wel vrij ver van de toiletgebouwen af en erg open.

Het sanitair is super modern en verwarmd. De camping ligt ingesloten tussen andere campings en bungalow parken. Je kan eigenlijk maar kiezen welke camping je wilt nemen. De prijzen zijn ongeveer gelijk en de accommodatie zal mekaar ook niet bijten denken wij. Het is ons wel wat te massaal, maar ons grote voordeel is dat wij er maar voor één nacht staan en dan weer verder gaan.


Camping "Blaarmeersen".

In Gent is het recreatie park Blaarmeersen. Hier hoort ook de grote camping bij. Het geheel is modern en berekend op veel trekkers met de fiets dan wel te voet.

Wij hebben hier vanwege het weer en de stad Gent twee dagen gestaan. De accommodatie is goed, er is een cafetaria en een groot restaurant op de camping. De supermarkt van de camping voorziet in de dagelijkse behoeften.

Een min punt is dat de camping tegen een spoorlijn en de grote weg is gelegen, dus veel lawaai s’nachts. Ook hangen er op het parkeerterrein langs de camping s’nachts dronken jongeren rond die graag hun nieuwe stereo willen laten horen. Dit zal ook wel de reden zijn waarom er veel politie rondrijd op de camping.

Ondanks dit hebben wij er een goede tijd gehad. Je kan ook niet een rustige mini camping verwachten in een stad als Gent.


Camping "Waterschap".

Onze laatste camping in België is camping Waterschap in Zandhoven. Als je niet oplet dan rij je deze camping zo voorbij. Je moet om op het terrein te komen door een steeg heen. De camping zal wel niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen, maar het heeft wel wat. Je gaat een behoorlijk stuk terug in de tijd. De eigenaar is erg vriendelijk en behulpzaam. Hij heeft op het kleine veldje waar we kunnen staan voor trekkers een party tent met tafel en stoelen staan. De camping is stil blijven staan in de tijd. Als je zelf voorziend bent zoals wij is het prima.