Voorwoord

Dit is onze eerste fietsvakantie.  We hebben het materiaal voor op de fietse geleend, zoals de achtertassen en een kar met twee wielen die bevestigd moest worden aan de zadelpen. Je hebt dan een soort trekhaak onder je zadel zitten.

Het was mooi dat we dit konden lenen, zo was het mogelijk om te testen wat ons wel en wat ons niet zou bevallen. Een fietskar is zo'n ding dat je maar eenmaal aanschaft. De vraag is dan welke kar het best bij je past.

Een kar met twee wielen heeft zo zijn voordelen. Hij valt niet om. Hij heeft ook een pijnlijk nadeel. Als je al geeërd bent met zadelpijn en tijdens het fietsen blijft één van de wielen achter een middenpaaltje hangen, van een niet nader te benoemen fietspad,vervaagt de zadelpijn.

Ook is de weerstand van een tweewielig karretje zoals, wij die geleend hebben aanzienelijk met name in de bochten. Het karretje wil dan uitbreken. De trekhaak aan de zadelpen is ook niet handig, het schut aan je fiets en je kan de bagagedrager niet optimaal benutten.

Maar we zijn wel overtuigt dat een karretje achter de fiets zo zijn voordelen heeft. Dus uitkijken naar een voor ons doel geschikter model.

De tent, een Tellem drie van Colleman, slaapmatten van Thermarest, benzine brander enz. hadden we al van het kano varen.

Onze fietsen zijn twee Sparta's, waarvan die van Addie en trekkingfiets is en Annie heeft een toerfiets met voorveering. We hebben vier dagen voor deze tocht gepland met eventueel één dag als uitloper.


De "Zuiderzee" fietsroute.

De route is tegenwoordig opgebouwd uit drie LF routes de LF21, LF22 en de LF23. Hij is nu ook in beide richtingen te fiesten, toen wij hem gefietst hebben was hij alleen met de klok mee bewegwijzerd.

De fietsroute start volgens het boekje in Amsterdam, maar daar wij uit Bolsward komen, fietsen we naar Ferwoude (Ferwâlde) om hier de route op te pakken. Het is eerst wel even wennen om met zoveel bagage te fietsen. Het is net, of je erg veel boodschappen gedaan hebt, en daar een stukje extra mee wilt fietsen.

De route staat goed aangegeven en het boekje hebben we niet echt nodig tijdens het fietsen. Het is wel een leuk naslag werk en het geeft je een gevoel bij de route. We fietsen door de zuidwest hoek van Friesland, wat voor ons bekend terrein is.

De eerste klim die we tegen komen is Roode Klif, een kleileemtop van 10 meter hoogte net onder Satvoren, met het monument dat de Friese vrijheid memoreert, 'Leaver Dea As Slaef'. Het is mooie weer en boven op de oude zeedijk kan je ver over het IJsselmeer naar de schepen kijken. Via de bossen van Gaasterland gaat het verder naar Lemmer en dan over de kleine oude zeedijken richting Ossenzijl. Je fietst hier letterlijk tussen het oude en nieuwe land. De eerste overnachting maken we in Ossenzijl.

Na een nacht met veel muggen gaan we met goede moed opweg door de Weerribben. Het fietspad is wat aan de smalle kant. Met tegenliggers is er weinig ruimte als je fiets is beladen met tassen en een kar. Het is nog vroeg en dat is ons geluk, anders heb je hier wel veel oponthoud.

Je kan ook niet even de berm in, want die bestaat aan twee kanten uit water en als er geen water is dan staat er een heg van een huis. Het is wel een mooi gebied om door te fietsen. We zien een bordje met de plaatsnaam 'Muggenbeet' en wij weten nu wel waarom dat zo heet.

Na Zwartsluis steek je Het Zwolsediep over met een veerpont naar Genemuiden om dan via Kampen naar het Drontermeer te fietsen. Wij komen er pijnlijk achter dat we te weinig vocht bij ons hebben. Het is erg warm en we zijn door de voorraad water heen. Ons idee was dat we aan twee bidons per persoon wel genoeg zouden hebben.

Het lijkt nu ook of er geen winkels meer zijn in dit gebied. De redding komt dan van een al oude SRV wagen. Een goede les. Als we op zoek gaan naar zo'n ontspannen mini camping en leren al snel dat kampeer boerderij staat voor grote groepen jeugd en dat je daar niet kan kamperen, maar in een gebouw slaapt. Niet iets voor ons dus. We stranden op een grote camping in Nulde. Weer geen mini camping.


De ergste warmte is uit de lucht en de zuidweste wind waait stevig, we zijn na een regenachtige nacht weer vroeg opweg. Langs het Veluwemeer, het Nijkerkernauw naar Spakenburg, het oude vissers plaatsje met een nog authentieke scheepshelling. In de haven ligt de oude bottervloot.

Door naar Huizen en langs het Gooimeer naar Naarden, Muiden en het Muiderslot. Langs het Amsterdam Rijn kanaal fietsen we richting Amsterdam. Het is hier redelijk druk, maar de route staat goed aan gegeven en loodst ons mooi langs Amsterdam.

We krijgen de wind in de rug en het gaat hard, de fietskar zwabberd wel wat raar achter de fiets en in de bochten begint hij zefs te driften. Dus iets minder hard is het advies.

Het gebied tussen Durgerdam en Edam is een veen gebied waar het water zo hoog staat dat het wel wat van een moeras heeft. Vollendam passeren we te voet, daar is het zo druk dat fietsen onmogelijk is. We gaan nu door over de dijk langs het IJsselmeer naar Hoorn. Hoorn is weer zo'n mooie oude handelsstad. Bij Wijdenes houden we het voor gezien en gaan hier naar de camping. Het wordt de laatste nacht in de tent van deze fietstocht.

 De laatste fietsdag, we gaan vandaag de   Afsluitdijk over. Het eerste   stuk naar  Den  Oever is een lange rechte saaie weg. Op de   Afsluitdijk hebben we de wind recht in de rug en het gaat in een stevig tempo.

 Dit is een meevaller, want het is wel een lang saai stuk als je de wind  tegen hebt. We gaan met een goed gevoel naar huis en weten zeker dat  we volgend jaar weer gaan fietsen.

Wel gaan we wat veranderingen aanbrengen in het materiaal dat we willen gebruiken. Op het moment dat we thuis kwamen hadden we het gevoel een wereld prestatie te hebben neergezet. Zo'n lange fietstocht.

Maar ja, aldoende leert men en gaan ook onze tochten verder weg en worden ze langer.