Recepten:

Alle recepten zijn te bereiden met één enkele brander. Je kan twee dingen doen als je gaat kamperen met je kano. Je kan kant en klare maaltijden mee nemen (blikken of pakken met gedroogde maaltijden), maar je kan ook een verse maaltijd bereiden als de spullen voorhanden zijn.

Een derde mogelijkheid is gezamenlijk koken, ieder maakt dan een gedeelte van de maaltijd. Mijn recepten gaan ervan uit dat je met een enkele brander voor twee personen kookt. Met een klein beetje handigheid en fantasie kan iedereen deze gerechten maken.

Ik heb ze onderverdeeld in een paar klassen, zoals vis gerechten vlees gerechten enz. Zelf maak ik veel gebruik van het zogenaamde hooikist principe. Dit houd in dat je de gerechten die de meeste tijd nodig hebben eerst kookt tot ze nog net niet gaar zijn en dan laat je ze in het kokende water doorgaren. Je kan je pannetje bij voorbeeld in een handdoek wikkelen of in je slaapzak zetten.

Zorg wel dat het beschut staat, zodat het niet kan afkoelen. Op deze manier kan je eerst aardappelen koken, daarna je groenten en dan je vlees bakken. Als je vlees gereed is giet je de rest af en is alles te gelijk klaar. Koken is niet zo moeilijk met een beetje fantasie kan iedereen het. Dit gedeelte van onze website wordt dynamisch. Er zullen in de loop van de tijd recepten bij komen, maar ook weer verdwijnen. Onderweg doen wij veel ervaring op van andere mensen en leren hier ook van. Dus het is zeker mogelijk dat er recepten tussen staan die we over genomen hebben van onze ervaringen onderweg.

Branders.

De lichtgewicht kampeerder heeft de keuze uit verschillende soorten branders. Welke brander voor dit doel het meest geschikt is hangt af van het soort tocht dat je van plan bent te gaan maken, in welk gebied, onder welke weersomstandigheden en welke brandstoffen er ter plekke verkrijgbaar zijn. Verder is van belang of de brander gebruikt wordt voor een kopje koffie, een soepje onderweg of voor het bereiden van komplete maaltijden. Al deze faktoren bepalen de keuze van Uw brander. De verschillende branders zijn te verdelen in:

  • Benzinebranders.
  • Spiritusbranders.
  • Gasbranders.

Benzinebranders,

Voordelen van benzinebranders zijn: benzine is bijna overal verkrijgbaar, heeft een hoge verbrandingswaarde, is relatief goedkoop en brandt bij zeer lage temperaturen. Hij moet echter wel voorverwarmd worden met spiritus in vaste of vloeibare vorm, met aanmaakblokjes. Ook kan bij enkele branders de tank op druk gebracht worden met een pompje waardoor de brandstof door de aangebrachte druk uit zichzelf verstuift.

brander

Spiritusbranders,

Spiritus is een milieu-vriendelijke en relatief veilige, goedkope brandstof en erg gemakkelijk in gebruik, ook bij lage temperaturen. Voor wintergebruik is er een apart winterhulpstuk verkrijgbaar. Dit is een schoteltje waarop d.m.v. brandende spiritus het potje brandstof wordt voorverwarmd. Als de temperatuur boven nul graden is kan men de spiritus vermengen met een theelepeltje water, om zwart worden van de pannen te voorkomen. Brandspiritus is redelijk goed verkrijgbaar, de branders zijn zeer stabiel, stormvast en licht in gewicht. Ook is de bediening zeer eenvoudig, er zijn geen bewegende delen waardoor een lange levensduur en betrouwbaarheid verzekerd is. Een klein nadeel is dat de kooktijd iets langer is.

Gasbranders,

Het grote voordeel van gasbranders is, dat zij zeer eenvoudig zijn in hun bediening. Er zijn twee groepen gasbranders. De ene soort werkt op prikpatronen waarvan Campinggas de bekendste is. De andere groep werkt op een patroon met ventiel. Patroon en brander kunnen na gebruik weer losgekoppeld worden en los van elkaar worden vervoerd (veiliger!). Bekende merken patronen zijn Primus en Camping Gaz. Deze vullingen zijn ook in een butaan/propaanmix verkrijgbaar (de normale vulling bestaat uit alleen butaan, dat niet geschikt is voor gebruik bij lage temperaturen) en branden daardoor bij zeer lage temperaturen. Een nadeel van gas is dat het duurder in gebruik is en langzamer verwarmt dan benzine. Gas is ook niet altijd te verkrijgen in het buitenland. Vooral voor korte tochten is de gasbrander ideaal mede door zijn lage gewicht.

Combibranders,

Als laatste mogelijkheid heb je de zogenaamde Multifuel branders die op gas en vloeibare brandstoffen functioneren. Dus wil je op alle brandstoffen kunnen koken dan zijn dit de ideaalste branders. Primus is het merk dat hier de meeste keuze in heeft.

Panneset

Je kunt kiezen uit verschillende materialen bij de aankoop van een pannenset, aluminium, roestvrij staal en titanium. Aluminium heeft een zeer goede warmtegeleiding maar is moeilijker met schoonmaken. Roestvrij staal geleidt iets minder maar is perfect te onderhouden en het materiaal deukt niet zo snel als aluminium, daar komt bij dat aluminium niet zo goed tegen de hoge hitte van een benzine brander kan als roestvast staal. Het duurste is titanium, het geleid de warmte weer minder goed, maar zijn lichtgewicht pannen.

Kortom de keuze is aan u. Het heeft te maken met budget en emotie.