Voorwoord
Omdat ik niet heel vaak vlees eet, een pagina met vegetarische gerechten.
Zonder vlees is het heel goed mogelijk om een heerlijke maaltijd te bereiden op een enkele brander. Deze recepten zijn ook heel goed te combineren met vis of vlees.
Recepten index:

Spelt pannenkoeken.
Ingrediënten
- 175 gram speltmeel ± 175 gr. Speltmeel.2 eieren.400 ml karnemelk.2 el zachte boter.
- 2 stuks eieren
- 400 ml karnemelk
- 2 eetlepels zachte boter
Instructies
Voorbereiding:
- Meng in een kom of pan meel met een snuf zout.Maak een kuil in het meel en breek de eieren erboven en klop deze met de karnemelk door het beslag.
Bereidingswijze:
- Verhit een beetje boter in een koekenpan. Schenk het beslag in de pan en draai de pan zodat het beslag over de bodem uitvloeit. Bak de pannenkoek goudbruin, draai om met een houten spatel en bak ook de andere kant goudbruin. Doe het zelfde met de rest van het beslag.
Notities
In plaats van karnemelk kun je ook gewone melk gebruiken, maar de karnemelk zorgt ervoor dat de pannenkoeken niet zo zwaar vallen.
Vegetarische bonenschotel met rijst.
Ingrediënten
- 250 gram rijst
- 150 gram soepgroenten
- 1 blikje kidneybonen
- 1 blikje mais
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- naar smaak cayennepeper
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
Bereidingswijze:
- Kook de rijst in een ruime hoeveelheid water.
- Snipper het knoflookteentje en bak deze aan in een hapjespan in wat olie.
- Voeg de soepgroenten toe en bak deze op laag vuur gaar. Giet de rijst af en voeg toe aan de groenten. Open het blik kidneybonen en het blik maïs en roer deze door het gerecht. Voeg vervolgens de kruiden toe.
- Voor het serveren nog even door verwarmen.
Tagliatelle met artisjokbodems en ei.
Ingrediënten
- 150 gram tagliatelle
- 2 stuks eieren
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 stuks ui ( gesnipperd)
- ½ bekertje slagroom
- 1 blikje artisjokbodems
- 1 mespunt nootmuskaat
- 200 gram spinazie
- cherry tomaten
Instructies
Bereidingswijze:
- Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook in ± 3 minuten.
- Voeg de slagroom, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Laat 5 minuten inkoken tot de hoeveelheid slagroom gehalveerd is.Snijd de artisjokbodems in vieren en voeg deze toe. Giet de pasta af en schep het mengsel om.
- Voeg de spinazie in delen toe en laat deze al omscheppend slinken. Doe de tomaten erbij en worm nog 1 minuut door.
- Pel de eieren en leg deze gehalveerd over de pasta.
Geitenkaas met tomaat.
Ingrediënten
- 4 stuks grote vleestomaten
- 2 stuks rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rolletje geitenkaas
- pijnboompitjes of walnoten
- balsamico azijn
- peper en zout
- honing
Instructies
Bereidingswijze:
- Snij de tomaten in dunne plakken en besprenkel ze met balsamico azijn.
- Pers of snipper de knoflook hierover uit.Snipper de ui en voeg deze toe.
- Snij de geitenkaas in plakken en leg deze over de tomaten.
- Druppel een klein beetje honing over de geitenkaas.
- Strooi de noten erover na behoefte peper en zout.
Serveren:
- Serveren met pita brood en of stokbrood.
Vega groenten.
Ingrediënten
- 1 stuks courgette
- 1 stuks aubergine
- 3 stuks tomaten
- tomatensap
- olijfolie
- blokjes feta
- koriander
- peper en zout
Instructies
Voorbereiding:
- Snijd de courgette, aubergine en de tomaten in kleine blokjes.
Bereiding:
- Zet een wokpan op het campingpitje en giet hier een scheut olijfolie in.Voeg als de olie heet is het groentemengsel toe met een beetje water en de tomatensap. Kruid het geheel met wat peper en zout.En voeg als laatste de koriander (liefst vers) en de blokjes feta toe.
Serveren:
- Serveer er rijst of couscous bij.
Notities
Variatie: Voeg dan een handje olijven toe aan het gerecht.
Risotto met champignons
Ingrediënten
- 150 gram risotto
- 1 stuks ui
- 250 gram champignons
- 50 ml witte wijn
- 1 blokje groente bouillon
- 1 eetlepel mascarpone
- 50 gram rucola
- 25 gram Parmezaanse kaas ( geraspt)
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
Voorbereiding:
- Snijd de champignons in kwarten en snipper de ui.
Bereidingswijze:
- Fruit de ui aan in een koekenpan met olijfolie.
- Voeg daarna de champignons toe en bak vijf minuten.
- Bak de risotto aan in dezelfde pan tot de korrels er glazig uit zien.
- Voeg daarna de wijn toe samen met 305 ml water en het bouillonblokje.
- Roer de risotto regelmatig door en kook het in ongeveer twintig minuten gaar.
- Als de risotto gaar is, voeg dan de mascarpone toe en mix de rucola door het gerecht.
- Peper en zout toevoegen als de pan van het vuur is gehaald.
Zoete aardappel met groente
Ingrediënten
- 250 gram zoete aardappelen
- 250 gram groente
- 125 gram tomaten
- 100 gram feta
- olijfolie
Instructies
- Bereidingswijze:
- Schil de zoete aardappel en snij ze in blokjes. Kook de zoete aardappen in 5 minuten.Snij de groente die je wilt gebruiken ook in stukjes en voeg ze samen met de aan stukjes gesneden tomaten toe aan de aardappels laat het geheel nog 5 minuten doorkoken en giet het dan af.
- Kruimel als laatste de feta erover en roer het geheel door met de olijf olie.
Notities
Tijdens het kamperen zijn de zakken groente van Hak ideaal om te combineren met zoete aardappelen.

Zoete aardappel Tortilla met gourgette
Ingrediënten
- 2 stuks zoete aardappelen
- 1 stuks courgette
- 1 stuks rode peper
- 1 stuks ui
- 4 stuks eieren
- 100 gram fetta
- 1 teentje knoflook
- 1 stuks paprika
- olijfolie
- peterselie
Instructies
Bereidingswijze:
- Schil de zoete aardappel en snij ze in dunne plakjes. Bak ze met wat olie, knoflook rode ui en de gourgette in vijf minuten beet gaar. Voeg de parika toe.
- Klop de eieren met flink wat fijne peterslie los en verkruimel de feta hierdoor. Roer het geheel door de aardappelen en laat het met een deksel op de pan nog tien minuten op een laag vuur door garen.
Champignon Bolognese
Ingrediënten
- 1 stuks ui
- 1 teentje knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 stuks wortel
- olijfolie
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel oregano
- 150 gram spaghetti ( volkoren)
- 30 gram walnoten
- 30 gram Parmezaanse kaas
- peper en zout
Instructies
Voorbereiding:
- Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil de bleekselderij en snijd in kleine blokjes. Schil en rasp de wortel.
Bereidingswijze:
- Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de champignons in plakken en hak ze vervolgens grof. Voeg toe en bak circa 5 minuten mee op hoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe en laat op zacht vuur circa 15 minuten sudderen.
- Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking. Hak de walnoten grof. Rasp de kaas.
- Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Verdeel de pasta over borden en bestrooi met de walnoten en kaas.

Shoarma van knolselderij
Ingrediënten
- 2 stuks pitabroodjes ( volkoren)
- ½ stuks knolselderij ( Geschild en grof geraspt)
- ½ krop ijsbergsla
- 1 stuks rode ui
- 250 gram Griekse yoghurt
- 1 scheut olijfolie ( extra vierge)
- 2 tenen knoflook
- 1 bos platte peterselie
- peper en zout
Instructies
Bereidingswijze:
- Meng de specerijen voor de shoarmakruiden. Doe de geraspte knolselderij in een kom en giet er een flinke scheut olijfolie over en het specerijenmengsel. Meng goed door elkaar.
- Bak de knolselderij op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Doe dit eventueel in gedeeltes anders gaat de knolselderij koken in plaats van bakken. Proef of de knolselderij voldoende op smaak is.
- Maak de kruidenyoghurt door de Griekse yoghurt te mengen met fijngesneden peterselie (houdt een klein beetje achter om mee te garneren), fijn geraspte knoflook, olijfolie en peper en zout.
- Snijd de rode uien in hele dunne ringen, het liefst met behulp van een mandoline.
Serveren:
- Verwarm de pitabroodjes. Snijd de broodjes open en beleg met sla, kruidenyoghurt en knolselderij shoarma. Garneer met nog een dotje kruidenyoghurt, rode ui en peterselie.

Zoete aardappel stamppot met Chineesekool en tempeh
Ingrediënten
Marinade:
- 1 stukje gember
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels ketjap manis
- 150 gram thempeh
Bereiding:
- 1 stuks Chinese kool
- zonnebloem olie
- 1 klontje boter
- 1 scheutje melk
- 30 gram seroendeng
- 20 gram pinda's
Instructies
Marinade:
- Schil en rasp de gember. Roer in een kom de gember met de sambal en ketjap.
- Snijd de tempeh in blokjes en laat circa 10 minuten marineren in het ketjap mengsel.
Bereidingswijze
- Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snijd in stukken. Kook de zoete aardappel in circa 10 minuten gaar.
- Snijd de Chinese kool in reepjes. Verwarm een scheutje olie in een wok en wok de kool circa 5 minuten.
- Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de gemarineerde tempeh in circa 5 minuten om en om goudbruin en gaar.
- Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en stamp tot puree. Voeg een scheutje melk toe en roer goed door. Voeg de gewokte kool toe en roer goed door.
Serveren:
- Verdeel de stamppot over borden. Verdeel hier de tempeh over. Bestrooi met de seroendeng en de pinda’s.