De voorbereiding van een fietsvakantie.

Het doel van deze pagina is om enig inzicht te geven in wat wel en wat niet handig is. Onze inzichten zijn tijdens de jaren dat wij fietsen regelmatig veranderd en zeker net zo vaak bij gesteld. Er zijn weinig sites die inzicht geven wat nu handig is om mee te nemen. Wat zijn nu goede en fijne fietstassen, wat is een goede fiets, welke tent zou nu voor ons prima zijn.

Op al dit soort vragen proberen we een antwoord te geven, ook wetend dat er bij elk antwoord weer een vraag bij komt.

De Planning.

Het voorbereiden van een fietsvakantie begint al met het plannen in de winter. De vakantiepret begint dan eigenlijk al. Nu komen er wel een paar dingen bij kijken. Je moet je wel realiseren dat je gemiddeld per dag tussen de 70 en 80 km. op de fiets zit. Als je lichaam in goede conditie is moet het niet een heel groot probleem zijn, maar het is wel iets waar je goed rekening mee moet houden. Nu is er natuurlijk wel een groot verschil of je een paar dagen in Nederland fiets of je gaat voor een maand of twee door Europa of verder fietsen.

Nu is de dag afstand maar een indicatie, wij gaan er in onze planning vanuit dat we ongeveer 500 km. per week fietsen. (80 X 7=560) Het heeft te maken met het terrein waar je fietst. Op vlakke wegen met de wind mee zal de afstand die je aflegt meer zijn dan de hele dag bergop fietsen. Wat ook sterk van invloed is op de dag afstand zijn de weersomstandigheden. Bij extreme warmte en bij regen en kou zal je lichaam meer energie vragen dan bij mooi zonnige weer met een licht briesje.

Let wel! Als je meer dan drie vier weken op vakantie gaat berekend dan een extra week. Dus als je van plan bent om 2500 km. te fietsen bereken dan niet vijf maar zes weken voor je vakantie. Dan hoef je geen stres te hebben of je het eind doel wel haalt. Je kunt dan ook eens een dag ergens blijven om te rusten. Je lichaam heeft dit gewoon zo nu en dan nodig. Ook is dit handig voor als je eens een dag tegenslag hebt, dit gebeurt gewoon.

Als je voor het eerst met de fiets op vakantie gaat is het wel zaak om vooraf te oefenen. Je moet voorbereid zijn op verschillende soorten bestrating. Niet alle wegen zijn belegd met mooi asfalt, je zult klinkerbestrating, schelpenpaden, grindpaden, gravelpaden en zandpaden tegen komen. Daar moet je op voorbereid zijn. Op zand of rul gravel zal je in een lichte versnelling door kunnen blijven fietsen, maar daar moet je wel op oefenen. Ook is het niet onbelangrijk om met een bepakte fiets te leren remmen. Op laatst genoemde wegen zal als je de voor-rem gebruikt het stuur dwars slaan. Ik kan je verzekeren dat als de weg ook nog afloopt dit bijna garant staat voor een lastige stop of val.

 

20

Onze tandem is perfect in balans, we hebben ongeveer 30 kilo bagage totaal voor ons tweeën.

Ook het beladen van je fiets is van grote invloed op je balans en het rijgedrag van je fiets. Er vanuit gaand dat je ongeveer 20 kg. bagage op je fiets heb zitten zal je begrijpen dat je dit evenwichtig moet verdelen. Dus de fiets moet niet naar één kant overhellen en ook moet achter niet zo zwaar beladen zijn de fiets de neiging heeft om van het voorwiel af te komen. De bepakking aan het stuur moet dan ook weer niet hinderlijk zijn bij het sturen.

Al met al moet je ruim voor je vakantie beginnen met fietsen en zeker ook een paar keer met bepakking. Zoek ook verschillende soorten wegdek uit om te ontdekken hoe je fiets reageert, wat is het stuurgedrag, hoe remt de fiets, enz. Verander ook eens het gewicht op de fiets om uit te vinden wat voor jou de beste manier van bepakken is.

Als je fiets goed in balans is en goed handelbaar zal dat je fietsvakantie ten goede komen.

Materiaal keuze.

De Fiets.

Als eerste de fiets, dat is een keuze die te maken heeft met je lichaam, het beoogde doel en niet onbelangrijk wat wil of kan je besteden aan een fiets.

De fiets moet passen!!!, dus laat je geen mooie fiets aansmeren die staat te blinken in de etalage. Je fiets moet passen, dus laat hem aanmeten. De meeste goede fietshandelaren hebben apparatuur om je lichaam te meten en om zo tot de juiste maat fiets te komen.
Wat ook een punt van aandacht is, je moet je fiets zelf onderweg kunnen repareren. Al is het maar voor nood. Probeer dus bij je keuze te kijken of de onderdelen op de fiets eenvoudig te verkrijgen zijn en vermijd hightech onderdelen die nog maar net op de markt zijn.

koga

Mijn Koga World Traveler

Staal is overal te lassen, aluminium is niet altijd te repareren en carbon is niet te repareren. Dit geld voor de frames en de velgen.

Wij zijn gestart met fietsen die niet direct de juiste keuze was. De heren fiets was prima, maar voor de dames fiets hadden we ons beter moeten laten voorlichten. Wij hadden in eerste instantie het idee voor een verende voorvork en een lage instap. Beide keuzes zou ik nu afraden. Vering lijkt een onontbeerlijke luxe, maar is zwaar en kan in veel landen niet worden gerepareerd. De lage instap gaat ten koste van de stijfheid van de fiets en maakt dat hij wiebelig aanvoelt als de bepakking op de fiets zit.

Tijdens afdalingen zorgt de verende voorvork en de lage instap ervoor dat er een gevoel van onveiligheid ontstaat, omdat de fiets niet strak wil sturen en hobbelig aanvoelt.

De volgende fietsen die wij hebben aangeschaft waren twee Koga Miyata’s die speciaal ontworpen zijn om lange trektochten mee te maken. Deze fietsen hebben ons prima voldaan. Ze zijn stevig, niet te zwaar en goed te beladen. Handig bij deze fietsen is de extra standaard aan het voorwiel, zodat je de fiets beladen goed kan parkeren zonder dat de zaak omvalt.

Tegenwoordig fietsen we op een tandem en dat is voor ons de juiste keuze. We hadden dit veel eerder moeten doen. De tandem zorgt ervoor dat we altijd samen fietsen. Op de single fietsen is het kracht verschil vaak te groot. Dit is vooral een probleem in de bergen. Als je als man al een tijdje staat te verkleumen op de berg, dan wil als je vrouw er is wel graag verder. Dit is natuurlijk niet eerlijk tegen over je vrouw, zij wil ook wel even rusten. Dit is nog maar het eenvoudigste voorbeeld.

Op de tandem praat je ook veel meer met elkaar, de stoker (de gene die achterop zit) kan onderweg ook veel makkelijker de route bepalen zonder dat ja af hoeft te stappen. En wees eerlijk, als je single fietst, dan zit je vrouw meestal bij je in het wiel en heeft zij aan het eind van de dag niet veel meer gezien dan je achterwiel.

Een ander punt van aandacht is het schakel systeem. Dit heeft voornamelijk met geld uit te staan. Derailleur versnelling systemen zijn al jaar en dag op de markt en in verschillende prijs klasse te verkrijgen. Het nadeel van deze systemen is dat de ketting en tandwielen erg aan slijtage onderhevige is door het vele schakelen wat je over het algemeen doet met een bepakte fiets. Ook zijn deze systemen erg gevoelig voor vuil, dus onderweg moet je wel het nodige onderhoud plegen om de zaak soepel draaiend te houden.

De gesloten versnelling systemen zijn hier een goed alternatief voor. Nadeel is dat ze wel erg duur zijn. Wij fietsen nu enkele jaren met een Rohloff naaf op onze tandem. En wij zijn erg tevreden over de naaf en de life time garantie. Bij dit systeem zorgt de naaf voor een lichter dan wel zwaarder verzet en niet de ketting. De ketting gaat hierdoor veel langer mee en je kunt een zwaardere ketting monteren. De schakel kettingen zijn vaak een stuk dunner en lichter in verband met het schakelen. Het grootste voordeel is wel dat je stilstaand terug kan schakelen.

Fietstassen

Fietstassen is een keuze, waar zeker voor geld, "Goedkoop is uiteindelijk duurkoop".

Wij hebben de eerste keer dat we met fiets op vakantie gingen tassen geleend. Dit waren tassen die aan elkaar vast zaten als een soort krantentas. Het was ons meteen duidelijk dat dit niet handig was.

Dus het tweede jaar zoeken naar tassen en proberen uit te vogelen wat handig zou zijn. Ons idee toen was veel vakken, zoveel mogelijk vakken. En zeker niet te duur, je gebruik ze alleen maar in de vakantie. Toch!

Niet te duur is niet te koop, maar veel vakken aan je tas, dat wel. Wij hebben onze keuze laten vallen op de goed betaalbare tassen van Agu. Hier zaten verschillende vakken aan de buitenkant van de tassen en ook een vakverdeling aan de binnenkant van de achter-tassen. Tevens waren er regenhoezen in de tassen geïntegreerd.

We hebben deze tassen een aantal jaren gebruikt, maar waren toch niet heel erg tevreden. Ze deden prima waar ze voor waren. Veel vakken, wordt dus veel zoeken en altijd passen en meten met grotere spullen. Geïntrigeerde regenhoezen werken wel, maar water kruipt overal, dus bij stevige regen lekken de tassen aan de onderkant of waar de hoezen niet geheel prefect aansluiten.

Een ander nadeel is als je al eens door een stuk fietsen moet waar het water tot aan je tassen komt, ja dan lopen deze tassen vol. En geloof het of niet het is ons al eens overkomen dat we of tientallen kilometers om moesten fietsen, of over een ondergelopen fietspad onze route vervolgen. Voor een week of twee fietsen voldeden deze tassen ons prima, maar bij langere fietstochten hadden deze tassen vorr ons toch wat nadelen.

Dus hebben we al besloten om de goede ervaring van mede fietsers ter harte te nemen en hebben de Ortlieb waterdichte roltassen aangeschaft. Met deze tassen fietsen we nu al vele jaren met plezier rond. Ze zijn gegarandeerd waterdicht, gemakkelijk in te pakken en goed schoon te houden. Het probleem van het vakjes willen hebben voor b.v. je sokken en ondergoed hebben we opgelost door kleine zakjes van een net stof aan te schaffen. Je kan dus direct zien wat er in zit en je hoeft niet te zoeken naar je spullen. Er zijn ook nog andere merken die dit soort tassen maken, dus laat je eerst goed informeren voor je iets aanschaft.

Onze keuze voor roltassen is een bewuste keuze. Er zijn ook tassen met een zogenaamde Sno cover te verkrijgen. Dit is een keuze die ieder voor zichzelf moet maken. Voor ons voldoen de roltassen al meer dan tien jaar het beste. We zijn er meer dan tevreden mee.

De tent.

Een onderwerp waar meer meningen over bestaand dan er materiaal is, dat is wel de tent. In vele prijsklassen en materiaal soorten te verkrijgen.

Voor je een tent aanschaf moet je eerst eens bepalen wat je belangrijk vindt aan je tent. Maakt ruimte je niet uit en je vindt het niet erg dat je bagage buiten blijft en met slecht weer is vindt je het prima om op je slaapzak te moeten blijven liggen is een tent als de Huba Huba van MSR de tent die je zeker zal bevallen. Wij willen graag wat ruimte in de voortent om als het koud is of slecht weer is, goed binnen te kunnen zitten en eventueel te koken. Ook laten wij niet graag onze bagage op de fiets hangen.

Wie je ook tegen komt, men is altijd vol vuur over zijn of haar eigen tent, die is altijd de beste die er te krijgen is. Dus zo ook die van ons. Wij zijn begonnen met een midden klasse nylon tent die vrij groot was. We hebben er mee gefietst totdat er een stok brak en dwars door het doek heen stak.

Hierna hebben we een lichtgewicht katoenen tent gehad, die ons prima heeft voldaan. Een ruime voortent, zodat je met slecht weer normaal met z’n tweeën in de voortent kunt zitten en koken. De slaapruimte was net voldoende. Al onze bagage kon in de voortent inclusief onze B.O.B. trailer die omgedraaid als tafeltje dienst doet. Deze tent hebben we tot op de draad versleten. De tent had een gemiddeld gewicht van zeven kilo. Dit is niet erg licht, maar ook niet zo dat het op de fiets verschrikkelijk zwaar is.

Voor ons was het wel duidelijk, er moest weer een lichtgewicht katoenen tent komen. De keuze werd een Piaut van Esvo. De tent die we eerst hadden was niet meer te krijgen. Dus een soortgelijke tent gezocht en gevonden. De eerst fietstocht in het buitenland viel het ons op dat de bergen zwaarder waren om op te fietsen. Eerst hadden we dit niet zo in de gaten, maar thuis onze uitrusting maar eens gewogen en toe bleek onze nieuwe (Via marktplaats gekocht) tent aardig aan het gewicht. De zeven kilo volgens het boekje bleken in het echt twaalf kilo en dat is echt te veel voor op de fiets. Ook de rest van de uitrusting hebben we maar eens goed onder de loep genomen.

De moraal van dit verhaal is geloof niet direct het gewicht dat de fabrikant aangeeft, maar laat de tent van je keuze eerst wegen, zodat je zeker bent dat het opgegeven gewicht klopt. Bij ons zat er dus ruim vier kilo verschil in.

We zijn voor onze huidige tent opzoek gegaan naar een zo ruim en licht mogelijke tent. We zijn uit eindelijk uitgekomen bij een Bighorn 3 sul van Eureka deze is gemaakt van 40D silicon/PU Ripstop Nylon en weegt nog geen vier kilo. Hij heeft een ruime slaapcabine en een ruime vestibule waar je rustig een dag kunt vertoeven zonder elkaar in de weg te zitten. We hebben hem nu een aantal jaren en hij bevalt prima.

De verschillen in materiaal geeft ook het gedrag van de tent weer. Licht gewicht katoen is comfortabel, het doek blijft van binnen droog en vormt geen condens. Na een stevige regenbui droogt de tent vrij snel. Je kunt hem ook nat inpakken, maar dan weegt hij aardig wat meer.

Nylon tenten zijn relatief goedkoop, maar ook kwetsbaar. Condenseert s ’nachts erg, ventileren vaak matig, dus de tent is altijd bij het opruimen nat van binnen. Nylon is voor ons doel geen optie.

Tenten van ripstop nylon zijn licht en sterk. Na een nacht zit er wel condens aan de binnenkant van de tent, maar door goed te ventileren is dit goed te beperken. Bij het doorboren van de ripstop blijft er alleen een gatje bestaan en het doek zal niet zoals bij nylon uitscheuren. De tenten zijn snel droog en je kunt ze ook nat inpakken en onderweg drogen. Bij onze tent kan je eerst de buitentent opzetten, zodat je bij regen de binnentent droog kunt installeren. Bij het afbreken kan de buitentent als laatste worden afgebroken, zodat alles droog kan worden ingepakt.

Bij nylon en ripstop nylon tenten is het wel zaak als je hem overdag laat staan dat je de spanning van het tentdoek al haalt. Als de tent in de zon staat krimpt het doek vrij snel en komt er teveel spanning op de stokken, zodat deze kunnen breken. Als het koeler wordt moet je de tent dus weer opspannen. Bij de goede tenten zitten er onder bij de stokken straps waarmee je het doek kunt aanspannen of lossen.

Slaapmatje

Slapen, lijkt eenvoudiger dan het is. Je kent het wel, mooi weer en s’avonds wordt het kouder en kouder en kouder. Welk matje is geschikt en welke slaapzak heb ik nodig. Het mag niet te groot zijn, maar het moet wel warm zijn. Wat kan ik zelf nog doen om het warm te houden.

Eerst een paar tips waar je misschien je voordeel mee kunt doen.

Iedereen kent het probleem wel van het kussen. Het maakt niet uit wat je gebruikt, opblaasbaar kussen kleding in een zak een echt kussen, maar het glijd altijd van het matje af en maakt dat je niet goed slaapt. De oplossing is eenvoudig en goedkoop. Neem een kussensloop die aan de onderkant open is en trek die over het hoofdeind van je matje. Nu kan je het kussen dat je gebruikt in de sloop schuiven en het blijft mooi op zijn plaats liggen.

Een tweede tip is neem altijd een aluminium drink fles van een liter mee. Deze kan je in het begin van de avond vullen met heet water en in je slaapzak leggen, zodat deze wordt verwarmt. Als voor je naar bed gaat de fles opnieuw vult met heet water en dan in een doek wikkelt heb je in je warme slaapzak een ouderwetse kruik. Simpel en doeltreffend. Als je dan ook nog voor het slapengaan een stukje wandelt dan breng je de bloedsomloop nog even opgang en ga je warm in je warme slaapzak.

Een derde tip is neem altijd theelichtjes mee. Als je twee of drie van deze kleine kaarsjes in een pannetje in plaatst en aansteekt in je tent wordt het zomaar een paar graden warmer en kaarsjes geven psychologisch ook een voordeel voor je minde set als het weer slecht is.


Vroeger waren er twee keuzes, een luchtbed of een stuk gesloten celstof. De eerste lag redelijk, maar was veel te groot en zwaar om mee te nemen. De tweede isoleerde redelijk, maar je had het gevoel dat je op een plank lag. Met de komst van de zelf opblaasbare matjes kwam er grote verbetering in de isolatie van de matjes en zeker het comfort werd sterk verbeterd. De eerste matjes kon je alleen oprollen, maar al snel kwamen er dunnere matjes die je ook nog kleiner kon opvouwen. Met name voor de grammen jagers en lichtkampeerders was dit een uitkomst. Zelf heb ik jaren met zulke matjes een goede en warme nachtrust gehad.

Nu zijn we, lijkt het wel weer bij het begin. We hebben nu een matje dat je weer zelf moet opblazen. Nu valt dat opblazen gelukkig wel mee, het is zo gebeurt. De nieuwste generatie matten isoleert nog beter en reflecteren binnen een paar minuten je eigen lichaamswarmte. Het matje is erg licht en klein op te rollen (ongeveer de grote van een bidon van één liter 20x12x12 cm). Het is een Therm-A-Rest Neo Air All Season, met een gewicht van 540 gram voor de standaard maat (51 cm breed en 183 lang en een dikte van 6,3 cm) We hebben dit matje twee jaar gebruikt met de fiets, de eerste keer dat ik hem gebruikt hebt was in Zweden met een temperatuur van -6 °C. Daarna nog in Schotland met de kajak en in Nederland tijdens onze fietsvakantie. Dus onder verschillende omstandigheden en weer typen. Ik ben zeer tevreden met het matje, maar mijn vrouw is niet helemaal te spreken over het matje. Dit heeft te maken met de banen die dwars geplaatst zijn. Het is zeker een verbetering qua isolatie. Het comfort van het matje is ook super, dit komt mede doordat als je erop gaat liggen je hem op je eigen hardheid kunt aanpassen. Als hij te hard is laat je er wat lucht uitlopen. Dit gaat niet ten kosten van het comfort of de isolatie.

Na de Thermarest zijn we overgestapt op de Exped Synmat Ul 7. Lichtgewicht goed isolerend, klein op te pakken en doormiddel van een zak snel op te blazen. Door de grote ventielen is het leeg laten lopen van de slaapmat ook zo gebeurt. De banen van de Exped lopen in de lengte en je ligt hierdoor stabieler op het matje. Een noviteit is dat de twee buitenste banen iets dikker zijn, waardoor je niet zo snel meer van je matje afrolt.

Inmiddels door ervaring een stuk rijker en drie Exped Synmat’s verder, zijn we weer terug bij de Therma-rest matjes.

Tijdens verschillende vakanties met de kano, motor en de fiets klapten de banen van de Exped, zodat je in plaats van zeven banen er zes of minder hebt. Er is dan niet meer op het matje te slapen, het voelt of je dan op een rioolbuis ligt.

43

Wat wel bij dit verhaal hoort is, dat we steeds een nieuw matje hebben gekregen. Dus de levenslange garantie is prima in orde. Alleen als je matje tijdens een vakantie stuk gaat is die toch wel heel erg vervelend. En in het buitenland is het vervangen van je matje niet zo eenvoudig. Dus voor ons nooit een Exped meer.

Slaapzak

Slaapzakken geeft zo nodig nog meer discussie dan welke tent het beste is. De twee grootste afwegingen zijn wel neem ik dons of synthetisch!! Ook hier is het een kwestie van keuzes maken. Dons is lichter en duurder dan synthetisch, ook is het niet verstandig om donzen slaapzak zelf te wassen. Een ander nadeel van dons is, als dons nat wordt het niet meer isoleert.

Synthetisch is iets goedkoper, blijft ook isoleren als nat is, maar is wel iets zwaarder dan een gelijkwaardige donzen slaapzak. Als je een stof allergie hebt is de keus eenvoudig, dan kies je voor synthetisch. Dan moet je nog een keus maken over die isolatie waarden. Als je net als ik een groot deel van het jaar kampeert is de keus voor een hoge isolatiewaarde aan te raden. Dit maakt de slaapzak wel iets meer volumineuzer en zwaarder. Dus volop keuzes en beslissingen.

slaapzak

Onze slaapzak is een Ajungilak 3 seasons. Een Noorse slaapzak, die tegenwoordig in Duitsland bij Mammut wordt gemaakt. Het is een synthetische slaapzak die redelijk licht is en toch onder barre omstandigheden voldoende isoleert. Ik heb het met temperaturen van -6°C niet koud en word warm wakker. Nu hoor ik je denken, en in de zomer dan? Wel dat is erg eenvoudig, je kan de slaapzak aan de onderkant open of in zijn geheel niet sluiten, zodat je er alleen maar onder ligt. Hij is van het vroege voorjaar tot in het late najaar goed te gebruiken.

Dan is er nog een keuze tussen een deken model of een mummie model. Een mummie isoleert beter, alleen als je om wilt draaien in je slaap moet je dat doen met de slaapzak en niet in de slaapzak. Om de slaapzak nog iets warmer te krijgen kan je er nog een inliner of lakenzak in doen. Dit scheelt al gauw 4°C meer warmte en komt de hygiëne ten goede.