Fietsroute door Noorwegen.

Gefietste routes:

 1. Strömstad-Stavern
 2. 38 kmStavern-Langersund 68 km
 3. Langersund-Hope 87 km
 4. Hope-Arendall 71 km
 5. Arendall-Lillesand 40 km
 6. Lillesand-Atos 73 km
 7. Atos-Lyndall 92 km
 8. Lyndall-Kimsdall 88 km
 9. Kimsdall-Flekkefjord 40 km
 10. Flekkefjord-Nesvag 57 km
 11. Nesvag-Oberstad 77 km
 12. Oberstad-Stavanger 47 km
 13. Stavanger rustdag, beklimming van de Preekstoel
 14. Stavanger-Haugesund 63 km
 15. Haugesund-Levik 81 km
 16. Levik-Bergen Doen we met de Fjorden snelboot
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een rustige mooie overtocht kunnen we na de lunch beginnen aan de fietstocht door Noorwegen. We worden in Noorwegen direct getrakteerd op wat kleine klimmetjes. Het is eerst weer wat wennen aan de gedragingen in het verkeer, maar al gauw zijn we daar aan gewend. Het is net als in Zweden goed en veilig fietsen in Noorwegen. De mensen vinden het maar wat interessant, die twee tandems met kar erachter.

De wegen tussen de fjorden zijn hier vrij steil, het lijkt in het eerste stuk dat we fietsen als of het verboden is om hier en daar wat haarspeld bochten te maken. De Noren vonden het waarschijnlijk niet hoog genoeg. Het landschap voldoet aan onze verwachtingen. Net als in de folders ruig en erg mooi.

Wat ons wel opvalt is dat ook in Noorwegen bij weg werkzaamheden er voor de fietsers geen omleiding is aangegeven.

Het vervelende is als de weg werkzaamheden boven op een berg zijn, dat het na een klim met de fiets geen optie is om terug te keren.

Gelukkig willen de wegwerkers ons er wel omheen slepen. Dan zijn er ook natuurlijk nog de mooie stuwen waar we overheen moeten. Er zit elke dag wel een of ander avontuur in de tocht.

Doordat we langs de fjorden fietsen moeten we ook vaak van eiland naar eiland varen. Over het algemeen gaat dit goed, maar het is ons ook gebeurd dat we te laat voor de dienst regeling waren en de boot niet meer voer. Als er dan geen camping in de buurt is sta je raar te kijken.

Wat nu? Het schijnt wel vaker voor te komen, dus hebben we met een paar andere mensen die ook over moesten een particuliere water taxi gebeld. Het gebeurt hier vast wel vaker, anders waren dit soort bedrijven er niet. De prijs viel nadat we het gedeeld hadden ook nog wel mee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
34
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
37

Vanuit Kristiansand volg je de oude postweg door het zuiden van Noorwegen. Het is praktisch een autovrije route. Op een gegeven moment rij je op een smal stukje weg met aan twee kanten een steile afgrond.

Van Lyndall naar Kvinsdall is het voor Noorse begrippen redelijk vlak. Dit is het laatste zuidelijke stuk van de route en vanaf hier gaan we langs de Fjorden naar het noorden. De beklimmingen volgen elkaar nu steeds sneller op en ze worden ook steeds langer. De beklimmingen van de oude postweg bestaan voornamelijk uit onverharde wegen en dat valt niet altijd mee. Het geeft elke keer als je boven van het uitzicht staat te genieten wel een kik. Wij hadden wel het geluk dat we schitterend mooi weer hebben gehad en de onverharde wegen dus droog waren. Als het een natte modderige troep is an wordt het een heel ander verhaal.

Na een paar dagen met veel beklimmingen komen we op de hoogste top van de oude postweg, 235 meter boven de zeespiegel. Het landschap van de Noorse Fjorden is ruig en van een ongekende schoonheid, die veel indruk op ons maakt.

We komen niet overal een camping tegen, maar dan is er vaak de mogelijkheid om een hut of zelfs een compleet huis te huren voor één nacht. Dit is voor ons ook wel een uitkomst, niet altijd op de grond te hoeven zitten, maar op een bank hangen.

Niet alle fietsvrije wegen zijn even makkelijk te fietsen, maar er is dan ook niemand die heeft gezegd dat het een gemakkelijke tocht zou zijn. Het is wel avontuurlijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Stavanger houden we een rustdag, we willen hier de Preekstoel beklimmen. Na de afgelopen zware dagen is het eens goed om een dag niet te hoeven fietsen. Als die beklimmingen op de onverharde wegen gaan wel in de benen zitten. Al is het landschap waar we nu fietsen lang niet zo ruig meer en zelfs aan de vlakken kant.

Naar de preekstoel is één, er komen is twee.

Het lijkt simpel, je koopt een ticket in Stavanger, je neemt de boot en daarna de bus. Geen probleem. Een ticket kopen voor de boot valt niet mee en wij willen naar de preekstoel. Aan wie je ook vraagt, je krijgt vage tot zeer vage antwoorden en het lijkt of niemand een idee heeft welke boot je moet hebben. Het lukt na veel heen en weer lopen en zoeken uit eindelijk toch. Eerst met de veerboot en daarna met een gereedstaande bus.

Het was de moeite die we gehad hebben om bij de Preekstoel te komen meer dan waard. De beklimming is wel erg toeristisch, je kan niet verdwalen en het is een stroom van klimmende en dalende mensen. Je hoeft niet te denken dat je de enige bent met dit idee. De beklimming is niet altijd even gemakkelijk en dan is het erg verbazend hoeveel mensen zich aan de beklimming wagen. We zijn het er unaniem over eens dat als je in Noorwegen bent je tenminste één maal de Preekstoel moet hebben beklommen. De Preekstoel is 600 meter hoog, dus je bent wel een paar uur zoet met de beklimming en de afdaling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We fietsen vanaf Stavanger nog twee dagen en nemen voor het laatste stuk naar Bergen de snelboot door de Fjorden. Dit is een bewuste keuze, zo kunnen we de Fjorden ook van de andere kant zien. En het is zeker aan te raden om dit te doen. Het is een geweldige ervaring.

In Bergen moeten we wachten op de boot naar Schotland, dit geeft ons mooi de gelegenheid om een dat in Berg rond te kijken en de tickets voor de veerboot naar Scrabster te regelen.

Bergen is een oude stad die vroeger geheel van hout was. Na een grote brand is er nog een klein gedeelte van de oude stad over gebleven en weer in oude glorie hersteld. Het is nu een groot museum en staat op de wereld erfgoed lijst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na twee dagen wachten, gaan we aan boord van de veerboot. Gelukkig heb ik nog Engelse ponden, want als je geen credit kaart bij je hebt kun je zonder Deense kronen of Engelse ponden geen eten kopen. Toen wij de Ferry opgingen was het verboden om voedsel mee te nemen aan boord en in te voeren in Schotland.

Noorwegen, gastvrij, vriendelijk en voor een redelijk geoefend fietser is het er goed fietsen. De natuur is ruig en erg mooi. Wij hebben er erg veel mooi weer gehad, maar je kan het ook treffen dat het er veel regent. Het land is niet voor niets zo groen. Een fietsroute om nooit meer te vergeten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA